Najskuplje vino sveta košta 15.000 evra

Čuvena francuska Burgundy regija ima više razloga za slavlje – retka berba iz ove regije postala je najskuplje vino na svetu, odmah nakon što je čitav ovaj prostor dobio zaštitu Uneska…

Richebourg Grand Cru vino prodaje se po neverovatnoj ceni od 15.000 evra po flaši, kako je objavjljeno na sajtu ljubitelja skupocenih vina. Na listi najskupljih nalaze se 40 Burgundi vina, pri čemu su samo 5 vinara koji nisu iz Francuske dospeli na listu – 1 iz Kalifornije i 4 iz Nemačke.

Ova vest zatresla je javnost ljubitelja vina samo nekoliko dana nakon što je Burgundy regija postala još jedno od mesta pod zaštitom UN. Unesko je prepoznao unikatnost vinograda Cote de Nuits i Cote de Beaune, koji proizvode neke od najfinijih crvenih vina sveta, napravljene od pino noir i šardone grožđa.

Richebourg Grand Cru vino potiče iz Cote de Nuits, a kreirao ga je Henri Jayer, vinar koji se u svetu vinogradarstva smatra pravim vizionarom.  On nije želeo da koristi bilo kakve hemikalije tokom proizvodnog procesa i verovao je u malu proizvodnju. Pravio je samo 3.500 flaša vina godišnje.

Još jedno vino koje je kreacija ovog gospodina, Cros-Parantoux Vosne-Romanee Premier Cru, koje potiče sa veoma male parcele, našlo se na trećem mestu ove liste i košta oko 8.000 evra po flaši.

Drugo vino na listi je Romandee-Conti, najpoznatije vino iz ovog dela Francuske, a prodaje se po ceni od 13.000 evra po plaši i postoji samo šest boca ove berbe.