Najskuplje port vino sveta košta 155.000 dolara

U svetu postoje obična vina, ali i ona koja obaraju svetske rekorde…

U ovu drugu kategoriju upada i veoma fini, Niepoort, koji je smešteni u Lalique 1863 dekanter ispunjen retkim 155 godina starim Portoom, kreiranim 1863.godine od strane prve generacije, odnosno Franciskusa Marijusa van der Niepurta.

Ni u kom slučaju obično vino, Niepoort u Lalique 1863 dekanteru dospelo je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda, kao najskuplje port vino koje je prodato na aukciji, kada je relativno skoro dostiglo cenu od 127.000 dolara u Hong Kongu. Vino i njegov dekanter sačinjavaju samo jedan deo ekskluzivne saradnje Lalique i Niepoort brendova, koja je kao rezultat ponudila pet demidžon dekantera, od kojih svaki ima originalni Lalique potpis, serijski broj i sadrži neverovatno retko 155 godina staro vino iz Portugala.

Dekanter o kom ovog puta pričamo dolazi sa graviranim imenom osnivača Niepoort, dok je njegov sadržaj opisan kao “ne previše sladak, ali jako koncektrovan”. Dizajn dekantera reflektuje tehniku “izgubljenog voska” koja se uči i prenosi sa generacije na generaciju od strane vrhunskih majstora, a i dan danas se koristi u Lalique fabrici. Ranije ove godine, Romanee-Conti izdanje iz 1945.godine takođe je oborilo rekord kao najskuplje vino, jer je prodato po ceni od 785.000 dolara.