"Najmanji vinograd na svetu" prodaje vino za 5.000 evra po flaši

Tulio Masoni pravi jedno od najluksuznijih vina na svetu, ali ne želi da ga iko pije!

Ovo je poseban slučaj biznismena, kolekcionara umetničkih dela i bivšeg investicionog bankara, koji je stvorio ono što on naziva „najmanji vinograd na svetu“ na vrhu palate iz 16. veka u regionu Ređo Emilija u Italiji.

Grad je poznato mesto rođenja trobojne italijanske zastave i nalazi se između Parme i Modene. Tamo se Masonijevo vino proizvodi sa pažnjom i retko dolazi do trpeze gostiju. Za ekscentričnog proizvođača ovo vino je više kolekcionarsko delo nego piće u kome se može uživati u svakodnevnom životu.

Nije pogrešno ako se uzme u obzir kako se priprema...

Grožđe koje se koristi za proizvodnju ovog vina raste na "krovu" u ulici Via Mari 10, odakle je poznato vino i dobilo ime. Ovaj mali vinograd na vrhu zgrade može dati dovoljno grožđa za samo 29 boca crnog vina svake godine, koje Masoni ceni na 5.000 evra po flaši.

„Moj otac je voleo proizvodnju vina“, rekao je. „Nasledio sam pravi vinograd na selu oko Ređo Emilije, ali shvatio sam da bih potrošio više novca na njega nego što bih  zaradio – pa sam ga prodao. Međutim, 20 godina kasnije, zažalio sam zbog toga, pa sam napravio džepni vinograd.“

Svako ko želi da nabavi flašu neće je naći u vinoteci, već u umetničkoj galeriji Bonioni Arte, samo nekoliko blokova od vinograda za vrtoglavih 5000 evra.

"Moje vino je oblik umetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome mogli razgovarati sa prijateljima, pričati im o ludaku koji je podigao vinograd na krovu", rekao je Masoni.

Samo vino odležava u hrastovim bačvama, koje je kreirao drugi lokalni umetnik, Lorenco Menoci, dok je etiketu flaše dizajnirao Đuzepe Kamuncoli, poznati Marvelov crtač stripova.

Luxury Experience