Najbolji šampanjci za uživanje u prazničnoj sezoni

Sezona zabava je pred nama – i ove godine smo željniji nego ikada da ispijemo dobar šampanjac.  

Kao što je Oskar Vajld rekao, „zadovoljstvo bez šampanjca je veštačko“, ali kako da konzumirate ovo popularno piće – i, što je najvažnije, koja je flaša zaista najbolja?

Možda znate kako da elegantno sipate čašu šampanjca ili koje brendove najviše volite, ali kako izgleda moderan bonton ispijanja šampanjca? Pre početka dugo očekivanih žurki u godini, otkrivamo vam „moderna“ pravila koja vredi poštovati.

Odabir prave čaše

Oblik vaše čaše je važniji nego što mislite – on zapravo utiče na aromu i ukuse. Posuda čaše za šampanjac u obliku lale najbolje pojačava miris šampanjca, omogućavajući mirisu da se razvije u potpunosti.

Dobro ga čuvajte

Šampanjac treba čuvati u dobro rashlađenom okruženju na temperaturi od oko 6 do 10°C. Flaše je najbolje čuvati polegnute na stranu i treba ih držati dalje od jakog ili veštačkog svetla.

Serviranje šampanjca

Kada servirate, počnite tako što ćete sipati malo šampanjca u svaku čašu kako biste omogućili da se mehurići slegnu. Kada ste sipali po malo u sve čaše, vratite se u prvu i pena bi se već trebala slegnuti, smanjujući verovatnoću da će se šampanjac zapeniti. Nemojte naginjati čašu, to nije pivo! Jednostavno sipajte šampanjac nežno u unutrašnjost čaše.

Kombinovanje šampanca sa hranom

Prva stvar koju treba uzeti u obzir kada kombinujete šampanjac sa hranom je da pogledate nivoe šećera i soli u vašem meniju. Kada ide uz slatka jela, šampanjac može imati gorak i manje voćni ukus, tako da je najbolje uskladiti desert sa još slađim šampanjcem. Slana jela čine suprotno i čine ukus šampanjca voćnijim, uz balansiranje kiselosti pića.

Razmotrite rose

Rose šampanjac postaje sve popularniji. Nedavni izveštaj otkrio je da je prodaja u porasla za 188 procenata 2021. godine, što je znatno više nego kod tradicionalnog šampanjca.

Pažljivo otvarajte šampanjac (sa malo drame)

Dva jednostavna saveta za uspešno otvaranje boce šampanjca: uvek držite palac čvrsto na čepu kada je muselet (žičani kavez) skinut, i uvek okrećite bocu, a ne čep. Ovo će obezbediti da se pluta otpusti bez ikakvog prolivanja.

Razmislite o svom ružu

I na kraju, savet koji bi vas mogao iznenaditi. Ulje u karminu može da uništi penu, pa budite oprezni sa ponovnim nanošenjem pre nego što dočekate goste ako želite da uživate u svojim mehurićima na najbolji mogući način.

Bez obzira da li tražite savršen aperitiv ili nešto posebno za proslavu, u galeriji smo izdvojili najbolje šampanjce koje možete isprobati ove sezone i zapamtite, „najbolji“ šampanjac je onaj koji najviše volite i koji delite sa prijateljima i porodicom.

« 9 10 11 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

Luxury Experience