Italijanska policija zaplenila preko 4.000 flaša krivotvorenog vina

Ljubitelji i kolekcionari vina mogu večeras podići čaše u čast italijanskih vlasti…

Zvaničnici iz Guardia di Finanza, uspešno su zaplenili ukupno 4.200 flaša krivotvorenog nagrađivanog toskanskog crvenog vina, ujedno razbijajući kriminalnu grupu koja se bavila proizvodnjom i prodajom ovog pića.

Lažne flaše su dizajnirane tako da izgledaju verno originalu, jednom od najfinijih vina Italije, Bolgheri Sassicaia by Tenuta San Guido, koje se generalno prodaje po ceni od 360 evra po flaši. Da je svih sedam sanduka krivotvorenih flaša došlo do tržišta, kriminalna grupa bi zaradila oko 400.000 evra.

Istražitelji su rekli da su optuženi koristili vino lošijeg kvaliteta sa Sicilije, zajedno sa sličnim flašama koje potiču iz Turske. Etikete i drvene kutije potekle su iz Bugarske i verno kopiraju original. Čak je i težina papira za oblaganje bila precizno izmerena. U ovoj zapleni, inspektori su pronašli različite sorte vina, ujedno i ono iz 2015.godine, koje je bilo proglašeno za najbolje na svetu.

Prema navodima, nekolicina kupaca iz Kine, Koreje i Rusije već je naručilo na hiljade sanduka ovog vina, sa cenom koja je oko 70 procenata manja od originala. Operacija Bad Tuscan, čiji nas naziv podseća na film B kategorije, počela je prošle godine, kada su dva člana Guardia di Finanza naletela na sanduk kopiranog vina na ulicama Empolija.

“U sanduku je stajala poruka sa dva broja telefona, što je pokrenulo istragu i dovelo do hapšenja dvojice ljudi, koji su zaista pažljivo pokušali da izvedu ovu prevaru. Na svu sreću, uspeli smo da blokiramo prodaju, tako da je naše najcenjenije i najslavnije vino ostalo bezbedno, čak i na internacionalnom tržištu”, izjavio je Đuzepe Kreaco, državni tužilac, tokom pres konferencije.