Imperija uzvraća udarac: Francuzi besni zbog novog ruskog zakona o šampanjcu

Rusi će po svemu sudeći, vrlo brzo ostati bez zaliha francuskog šampanjca u kome njihova elita zaista uživa…

Naravno, sve to je uzrokovano novim zakonom koji je potpisao Vladimir Putin, a koji je doveo do toga da Moet Hennessy preti da će zaustaviti dostavu šampanjca baš zbog toga. Prema navodima, novi ruski zakon kaže da reč “šampanjac” može biti primenjena samo za vina proizvedena u Rusiji, dok se vina iz francuske regije Šampanje, mogu nazivati “penušavim vinima”.

Zakon, koji je Vladimir Putin potpisao u petak, zahteva da svi strani proizvođači penušavog vina upravo tako opišu svoj proizvod na poleđini flaše, dok ruski tvorci šampanjca, “shampanskoye”, postaju jedini koji mogu koristiti taj termin.

Rusko predstavništvo Moet Hennessy kompanije upozorilo je lokalne partnere da zaustavlja svoju saradnju sa njima, što je ujedno potvrdio jedan od glavnih distributera, Leonid Rafailov, generalni direktor AST koji je dobio pismo francuske kompanije u kom su ga obavestili o toj odluci.

Nije tajna da su Francuzi besno posesivni kada se radi o terminu “šampanjac” i veruju da on može biti proizveden isključivo u istoimenoj francuskoj regiji. Ovaj zakon je iznenadio čak i glavne vinare Rusije, poput Pavela Titova, predsednika Abrau-Dyurso, koji je izjavio: “Za mene, nema sumnje da pravi šampanjac potiče iz francuske regije Šampanja”. Slično tome je reagovala i vinski consultant, Ana Čerišova, koja smatra da je novi zakon čista glupost: “Telefon mi neprestano zvoni. I ja i moji klijenti se pitamo šta da radimo”.

Kako kaže restoranter, Sergej Mironov: “Sada moramo zabraniti Škotima i Amerikancima da koriste reč viski”, dok je Putinov kritičar, koji je sam sebe prognao, Mihail Kodorovski, takođe komentarisao: “Mislio sam da je ovo šala i grdno sam se prevario”.