Dom Perignon lansira Rosé Vintage 2008

Kuća šampanjca Dom Perignon predstavila je svoj najnoviji Rosé Vintage 2008.

Zapamćena po sivom i oblačnom proleću i letu i sjajnom septembru, ova arhetipska godina šampanjca utrla je put za uspešnu berbu koja je nakon 12 godina sazrevanja zaživela.

Dom Perignon Rose 2008 se izdvaja zbog male količine crnog vina Pinot Noir. Tradicionalno rose sadrži oko 20-30%, dok Rose 2008 sadrži samo 10% (tačne proporcije su 55% ​​Chardonnay i 45% Pinot Noir). Taj niži procenat se svodi na snagu grožđa koja je bila na raspolaganju šefu vinskog podruma Vinsentu Šaperonu. Hladniji klimatski uslovi omogućili su mu da koristi toplija sela koja obično proizvode bogato i teško grožđe Pinot Noir. Sam Dom Perignon upoređuje berbu 2008. sa legendarnom berbom iz 1966., kao i novijim 2002. i 2006. Sve su zapamćene po svežini i kiselosti koja donosi najbolje iz mešavine rosea.

Dodatne godine sazrevanja ovog rosea su u skladu sa načinom na koji su Dom Perignon i Šaperon napredovali, a rezultat je spektakularan. Ove dodatne godine u podrumima Dom Perignon stvaraju Rosé Vintage 2008 koje može biti istovremeno moćno i delikatno, bogato i lagano vino.

Početne note otkrivaju mešavinu malina i sveže trave koje se vrlo brzo razvijaju u cvetne arome gde dominiraju iris i ljubičica. Intezitet finišu daju arome božura i belog bibera.

Luxury Experience