Da li ste čuli za podvodnu vinariju iz Hrvatske?

Da li ste ikada pomislili da vino volite dovoljno, da biste zaronili do morskog dna kako biste došli do njega?

Ukoliko se slažete sa nama, a ujedno gajite ljubav prema avanturi, jako će vas zanimati ovaj članak. Hrvatska Edivo vinarija svoja vina čini zaista posebnim i unikatnim, zahvaljujući Jadranskom moru i nekim starinskim metodama – nemojte biti iznenađeni ako se ikada zateknete u Mali Ston zalivu i vidite ronioce kako izlaze iz mora sa flašama Navis Mysterium vina.

Ono što čini ovu avanturu posebnom jeste činjenica da mušterije ove vinarije mogu zaroniti same po svoje vino, ukoliko imaju dozvolu za ronjenje naravno. Prema instruktoru ronjenja, Mislavu Cupeku, ova aktivnost je poprilično nova, a po prvi put je ponuđena pre tri godine. “Veoma smo popularni među Amerikancima – kada dođu ovde, ovo je za njih pravi novitet. Ljudi uglavnom ronjenje integrišu u svoj medeni mesec, jer je to poput romantičnog skrovišta od ostatka sveta”.

Zaliv Mali Ston u Hrvatskoj će sada biti poznat ne samo po ostrigama i školjkama, već i po vinu. Svake godine, 5.000 vinskih flaša se spušta do morskog dna, gde sazrevaju dve godine. Kako kažu poznavaoci, vina koja su sazrela u amforama na ovaj način imaju nežniji ukus. Ljubitelji vina mogu uživati u raznolikoj ponudi, uključujući Navis Mysterium Amphora, Navis Mysterium Bottle, Dingač Edivo, Plavac Edivo Bottle i Q Edivo Bottle. Jedna flaša vina ove vinarije koštaće vas od 70 do 208 evra, u zavisnosti od upotrebljene amfore.