Da li je ovo najskuplje vino godine?

Ovog decembra, ljubitelji vina će imati jedinstvenu priliku da kupe selekciju vina velikog formata iz Domaine de la Romanee Conti 1985 Vintage, koja uključuje neka od najređih na svetu…

Ova kolekcija, koju će aukcijski prodati ženevska aukcijska kuća Baghera, prodaće se po ceni od oko 2.1 miliona dolara, a sadržaće ukupno 24 flaše velikog formata, tačnije 12 Jeroboams i 12 Methuselahs. Kako saznajemo, vina potiču iz najcenjenijeg italijanskog restorana – Enoteca Pinchiorri, koji se nalazi u Firenci.

Poreklo ovog vina je besprekorno, jer ono zapravo nikada nije napustilo okrilje restorana, osim jednog puta, kada je poslato u Burgundiju, kako bi se restaurirali voštani čepovi. Podrumi Enoteca Pinchiorri su zaista slavni i jedni su od najlepših u Evropi. “Ako uživate u finom vinu i hrani, ovaj restoran morate posetiti makar jednom u životu”, kaže Mišel Gane, osnivač Baghera aukcijske kuće.

Vlasnik restorana, Đorđo Pinkiori, zajedno sa svojom partnerkom Eni Feolde, proveo je proteklih 40 godina u sakupljanju impresivne selekcije Grand Cru Burgundy vina, pa je njegova kolekcija zaista legendarna. Gosti njegovog restorana neretko zakazuju specijalne posete Enoteka podrumu, kako bi je videli iz prve ruke.

Pinkiori je odlučio da svoju kolekciju ne želi da proda posredstvom veće aukcijske kuće, kako bi zadržao intimnu prirodu Burgundije i samog restorana koji vodi. Baghera aukcijska kuća se prvenstveno bavi vinima i poseduju opsežan katalog u ponudi, na kom im mnoga veća imena zavide.