Chateau Petrus – vino za koje je potrebno izdvojiti preko 500.000 dinara

Leto je idealno vreme za druženje sa prijateljima i porodicom i svi ćemo ovog leta manje-više posetiti kuću prijatelja ili rođaka, ponevši im na poklon dobro vino.

Ako pretražite ponudu kvalitenih vina možete pronaći nešto za sve ukuse, od veoma jeftinih do najskupljih na svetu. Ukoliko želite nešto zaista izuzetno, možda bi trebalo da obratite pažnju na Chateau Petrus, vrhunski merlo, čija cena u Srbiji prelazi 500.000 dinara.

Šta ovo posebno vino čini tako skupim? Mogli bismo da napišemo 10.000 reči o njegovoj jedinstvenosti, ukusu i kvalitetima, ali ćemo se ograničiti na to da  je odlikovano sa apsolutnih 100 (100/100) poena od strane čuvenog kritičara Roberta Parkera.

Chateau Petrus se proizvodi u malom vinogradu (ukupno 28 hektara) na vrhu najvišeg uzvišenja na visoravni Pomerol u Bordou. U vlasništvu Žan Fransoa Mujea i njegove dece, imanje datira s kraja 18. veka i trenutno vredi oko 1,5 milijardi evra. Što je najvažnije, Petrus vinogradi imaju odlično zemljište i „terroir“. Najviše sunca dobijaju na 40 metara nadmorske visine, dok je glina u Petrus vinogradu ono što vino čini posebnim i jedinstvenim.

Veoma ograničen obim proizvodnje pojačava izuzetnu retkost ovog vina, a istovremeno opravdava njegovu visoku cenu. Vredi napomenuti da ako ga tražite u skupom restoranu, možda ćete ga naći i po ceni od 10.000 evra. Naravno, malo ko će imati sreće (i mogućnosti) da isproba ukus ovog vina.  

Luxury Experience