Šta ovo posebno vino čini tako skupim? Mogli bismo da napišemo 10.000 reči o njegovoj jedinstvenosti, ukusu i kvalitetima, ali ćemo se ograničiti na to da je odlikovano sa apsolutnih 100 (100/100) poena od strane čuvenog kritičara Roberta Parkera.
Chateau Petrus se proizvodi u malom vinogradu (ukupno 28 hektara) na vrhu najvišeg uzvišenja na visoravni Pomerol u Bordou. U vlasništvu Žan Fransoa Mujea i njegove dece, imanje datira s kraja 18. veka i trenutno vredi oko 1,5 milijardi evra. Što je najvažnije, Petrus vinogradi imaju odlično zemljište i „terroir“. Najviše sunca dobijaju na 40 metara nadmorske visine, dok je glina u Petrus vinogradu ono što vino čini posebnim i jedinstvenim.
Veoma ograničen obim proizvodnje pojačava izuzetnu retkost ovog vina, a istovremeno opravdava njegovu visoku cenu. Vredi napomenuti da ako ga tražite u skupom restoranu, možda ćete ga naći i po ceni od 10.000 evra. Naravno, malo ko će imati sreće (i mogućnosti) da isproba ukus ovog vina.