Baš kad smo se pomirili sa veganskim torbama i hranom, vodeći luksuzni brend koji proizvodi šampanjac, iznenadio nas je svojom novom ponudom…
Oni su odlučili da osmisle ceo jedan asortiman šampanjca, koji će biti 100 % veganski. Ova kompanija posmatra svoj poduhvat kao ekološki nastrojen pre svega, ali žele da veruju da će veganske proizvodne tehnike povećati kvalitet njihovog proizvoda.
Čarls Duval-Liroj rekao je:”Kako bismo postali 100 % vegani, bilo nam je potrebno dvadeset godina iskustva. Ovaj projekat bio je osmišljen kao metod prirodne klarifikacije, koja se postiže vremenom provedenim u buretu. Na ovaj način, vino zadržava svoj ukus, dajući šampanjcu njegovo bogatsvo i koncentrisanost. Ovo je savršena kulminacija i kompliment trudu i radu koji ulažemo u vinogradima, u harmoniji sa prirodom. Sada, naš šampanjac je još prefinjeniji, delikatniji… dinamičniji!”
Ako vas zanima šta ova promena zapravo predstavlja, brend je ovo izjavio na svom sajtu: “Vinari često koriste brojne proizvode životinjskog porekla, kako bi pročistili ili “profinili” vina. Agensi koji se tada koriste su želatin, albumin, mlečni protein i tako dalje. Ove supstance vezuju se za čvrste elemente u vinu, i odvajaju ih od same tečnosti, ali njihovi tragovi i dalje ostaju tu posle ekstrakcije. Mi smo odlučili da se fokusiramo na procese, koji kao svoje agense koriste samo vreme.”