Zavirite u impresivni enterijer restorana u Bangkoku

Novi enterijer restorana u Bangkoku iznosi argument da je ratan nedovoljno korišćen kao arhitektonski materijal.

Spice & Barley restoran odlikuje se zapanjujućim skulpturalnim instalacijama od ratana koje se spuštaju do plafona sa zemlje, izgledajući poput stubova dima koji se skupljaju u oblak. Efekat je blistav i pun drame, pojačan upotrebom spoljnog zida od stakla kako bi bio vidljiv spolja.

Koncept je stvorio Enter Projects, arhitektonski studio koji je vodio direktor dizajna Patrik Kin, a koncept potiče iz prošlosti. Dizajnerski tim inspiraciju je uzeo u priči o tri sestre, Mej, Zazi i Fej, čije se slike mogu videti nalepljene na zadnjem zidu. Kako priča ide, Mej i ​​Zazi vodile su glamurozne živote putujući svetom, dok je Fej ostala u Sečuanu u Kini razvijajući izvanredne kulinarske veštine u lokalnoj kuhinji. Kada su se tri devojke ponovo spojile, osnovale su ovaj restoran s pogledom na njegov kuhinjski vrt, kombinujući sva tri međunarodna uticaja u jedan.

Instalacije od ratana nastale su kao delo tradicionalnih tajlandskih zanatlija. Lagan i fleksibilan, ovaj materijal lako poprima organske forme, dok njegov efekat istovremeno može biti umetnički i funkcionalni. Zlatni kovitlaci treba da oponašaju izgled piva dok se toči u čašu, odajući počast poreklu Spice & Barley kao odredišta belgijskih zanatskih piva.

Kin, poreklom iz Australije, veliki je zagovornik kreativne upotrebe ratana, koji je prirodno obnovljiv materijal dobijen iz određene vrste palme. Još kada je njegova firma imala sedište u Sidneju i Pertu, on je svoje parametarske oblike prikazivao koristeći materijale poput morske šperploče. Zatim je proširio svoju firmu u Bangkok, crpeći inspiraciju iz lokalnih arhitektonskih stilova i tradicije.

Enter Projects je nedavno pokrenuo „Project Rattan“, koji akcentuje jedinstveni skup veština zanatlija i zalaže se za njihovu upotrebu u modernom dizajnu. Arhitektonski dizajn za Spice & Barley po meri je deo ovog projekta, a partnerstvo takođe proizvodi nameštaj, instalacije za osvetljenje i paravane od ratana. Svaki predmet je digitalno dizajniran, a zatim se ručno izrađuje.