U samom srcu Starog Porta u Montrealu otvoren je Mare, novo gastronomsko utočište koje spaja mediteranski duh sa prefinjenom elegancijom severa.
Enterijer, delo studija Sid Lee Architecture, pretvara mediteransku kulinarsku priču u potpuno imerzivno prostorno iskustvo - toplo, prisno i ispunjeno autentičnom energijom koja karakteriše Novantuno Hospitality Group.
Koncept restorana počiva na spoju elegancije i opuštenog komfora. Prostor se otvara u sofisticiran svet prigušene svetlosti, mekih tekstura i pažljivo biranih materijala. Mermer, fino obrađeno drvo, cigla i grubi kamen smenjuju se sa tkaninama nežnih tonova, stvarajući atmosferu koja istovremeno odiše luksuzom i toplinom. Mediteran je prisutan u mineralnoj taktilnosti površina i u nijansama koje podsećaju na patinu brodskih trupova, dok niz blagih svodova asocira na ritam jedara i linije tradicionalne italijanske arhitekture. Nasleđe severne Italije oživljava kroz sofisticiranu, svedenu paletu boja i tekstura.
Ulaz u restoran postavljen je kao mali ritual. Sa ulice se kroz veliku staklenu fasadu nazire vibrantna unutrašnjost, diskretno uokvirena dvobojnim zavesama. Intimni, polumračni prolaz vodi iz užurbanog Starog Porta u tihu, profinjenu atmosferu Mare restorana. Okrugli prozori poput brodskih okana i tamni metalni paneli najavljuju specifičan ambijent koji se otkriva u nastavku.
Prostor je organizovan u dve zone koje zajedno prate ritam italijanske gastronomije. Ispod spuštenog plafona smešten je koktel-bar - topao, udoban i okrenut impresivnoj vinoteci. Tu je i velika okrugla mermerna trpeza, idealna za grupe koje žele privatniju atmosferu, dok se crudo bar nameće kao centralni vizuelni akcenat prostora.
Glavna trpezarija odiše monumentalnošću zahvaljujući visokim, svodnim plafonima koji pojačavaju prirodnu svetlost i daju prostoru vazdušnost. Pod od mermera u šah-šara motivu postaje snažan grafički pečat, omaž italijanskom nasleđu. Teksture cigle i porcelana prizivaju jednostavnost mediteranskih obala, dok zaobljene linije spuštenog plafona i ulaznog zida formom i bojom diskretno asociraju na obrise ribarskih čamaca. Zidovi ukrašeni fotografijama koje spajaju italijanske ikone sa savremenim američkim figurama stvaraju intrigantan vizuelni narativ koji Mare pozicionira između tradicije i savremenog identiteta.
U samom srcu prostora nalazi se impozantni crudo bar, izrađen kao otvoreno mermerno ostrvo od crnog kamena. Njegova uloga je i funkcionalna i skulpturalna - definiše dinamiku restorana, usmerava poglede i pretvara pripremu sveže ribe u svojevrsnu kulinarsku predstavu.
Čitav arhitektonski koncept Mare osmišljen je tako da podrži gracioznost usluge. Kretanje osoblja je fluidno, svetlost nežno prelazi preko tekstura kako dan odmiče, a atmosfera se prirodno menja tokom večeri. Upravo u toj harmoniji arhitekture, svetla i gastronomije leži suština Mare restorana: iskustvo koje nadilazi običan obrok i postaje senzorno putovanje kroz mediteranski duh ispričan u montažnom stilu Montreala.