Vanvremenski enterijer bara u Belgiji

Francuska praksa Didier Faustino, upotrebila je pink mermerne zidove u kombinaciji sa maslinastim komadima nameštaja, kako bi kreirala neutralnu i senzualnu estetiku za ovaj bar, smešten u Gentu…

XYZ Lounge deo je Zebrastraat, specijalnog razvojnog projekta, koji takođe sačinjavaju brojni izložbeni prostori i konferencijske sale. Ovo mesto nadgleda Liedts-Meesen fondacija, čiji se predsedavajući, Alan Lidts, obratio francuskom studiju, kako bi kreirali novo mesto za druženje stanara.

“Postojeća zgrada bila je zastarela, a gospodin Lidts je želeo da dizajniramo savremeni prostor koji je duboko ukorenjen u vremenu i van vremena, istovremeno. On nam je dao praznu tablu”, kaže Didije Fiuza Faustino, osnivač dizajnerskog studija.

Pripremljeni ovim otvorenim brifom, studio je prvo rearanžirao tri glavna prostora građevine, kako bi se kreirao novi arhitektonski balans. Centralna soba sa izraženo kosim plafonima u svom zadnjem delu sadrži bar, dok je velika prostora sada posvećena koktel zabavama i dolazi sa svojim platnom i projektorom, a malena soba smeštena sa strane vodi direktno do terase.

Jednostavna paleta boja sa pink i zelenim tonovima primenjena je u celom enterijeru bara, sa ciljem stvaranja prostora kome se ne može pripisati stil određene vremenske etape. “Ove boje su veoma snažne, ali kada su spojene, često se poništavaju i daju prostoru neutralni osećaj”.

Ružičasto obojeni listovi metala korišćeni su za dekoraciju nekoliko površina u ovom baru, pri čemu su neke od njih naborane i osvetljenje skrivenim veštačkim sistemom. Slično tonirani mermer korišćen je za izradu stolova i geometrijskih zidnih panela, dok je maslinasta tkanina upotrebljena za kreiranje draperja.

Foto: Dezeen