TOP 10 NAJBOLJIH RESTORANA NA SVETU

Postoje mnogi restorani, poput mesta na koje idete radi fenomenalne hrane, ali i mesta na koje idete radi (romantične?) atmosfere sa nekom voljenom osobom.

Ovo je lista top 10 najzanimljivih restorana na svetu, imajući u vidu celokupno iskustvo. Od “veličine” imena glavnog kuvara u svetu kulinarstva, do atraktivnog načina pripreme hrane, čudnih ili nesvakidašnjih sastojaka, enterijera koji će vas ostaviti bez daha, i još mnogo toga...

10. The Ledbury, London, Engleska, cena obroka za dvoje bez vina: $270

Ovaj restoran nalazi se na među top 10 restorana na svetu. Međutim, u poređenju sa ostalim restoranima Ledbury je verovatno najviše “klasični” restoran, što znači da je njegov glavni kuvar, Bret Grejam više zainteresovan da pruži užitak nego bilo kakvo egzebicionističko kulinarstvo. Jela koja se služe u ovom londonskom restoranu možda nisu toliko vizuelno posebna kao na drugim mestima, ali su njihovi ukusi duboki i slojeviti. Sve to kao i glavni kuvar koji lično lovi divljač koju servira, čini da je ovo mesto svakako jedno od najzanimljivijih na svetu.

9. Alinea, Čicago, SAD, cena obroka za dvoje bez vina: $420

Glavni kuvar Grant Ačac predstavlja sam vrh avangarde u svetskom kulinarstvu. Meni od nekih 18 jela (manje-više) dopunjuje širok izbor escajga najrazličitijeg izgleda, koji ponekad deluje kao da je otet od španske inkvizicije. Večera u ovom čikaškom restoranu je sačinjena od pažljivo skrojenog iskustva koje predstavlja više od samog jela – stvarajući jedinstveno i pomalo čudno iskustvo – jedno jelo zahteva da savijete sopstveni ravioli od lista paradajz paste, koja je par trenutaka pre izgledala kao dekorativna zastava, dok finalni dezert, miks tamne čokolade i oko stotinu drugih stvari, glavni kuvar priprema na stolu upravo ispred vas.

8. Arzak, San Sebastijan, Španija, cena obroka za dvoje bez vina: $530

Huan Mari Arzak je jedan od velika genija španskog kulinarstva, i jedan od prvih kuvara koji je primenio moderne tehnike i ukuse na lokalnu kuhinju – u ovom slučaju njegovu rodnu Baskiju. Kuhinja u ovom restoranu, koja se nalazi u čudnoj zgradi je začuđujuće uglađena iznutra, a njome u poslednje vreme sve više upravlja Huanova ćerka Elena. Ona verno nastavlja niz inovacija primenjenih na baskijsku tradicionalnu kuhinju. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih domaćih jela sa regionalnim ukusom, onda je ovo pravo mesto za vas.

7. D.O.M. Sao Paulo, Brazil, cena obroka za dvoje bez vina: $400

S obzirom na ljubav medija prema glavnom kuvaru Aleksu Atali, koji golih grudi stoji do kolena duboko u mulju njegovog voljenog Amazona, prekriven svežim džinovskim ribama poput modernog Tarzana, možda je pomalo začuđujuće da je njegov restoran toliko prefinjen. Međutim posle samo nekoliko zalogaja, potpuno će vas ubediti u istinitost ove tvrdnje. Čak i amazonski mravi, koje služi premazane limunom sa nežno postavljenom kriškom ananasa, na ovom mestu deluju elegantno.

6. Mugaritz, Erenterija, Španija, cena obroka za dvoje bez vina: $470

Andoni Luis Aduric je Aristotel savremenog kulinarstva, kralj-filozof ušuškan među brda Baskije, oko 20 minuta vožnje od San Sebastijana. Sa svojim čudnim i jedinstvenim jelima, Andoni uvek uspeva da vas iznenadi i oduševi, u kombinaciji sa svojom, gotovo kvazi-religijskom opčinjenošću lepotom netaknute prirode svuda oko vas.

5. Dinner, London, Engleska, cena obroka za dvoje bez vina: $230

Glavni kuvar, Heston Blumental je pretvorio svoju fascinaciju engleskom kulinarnom istorijom u nešto nesvakidašnje i interesantno za nas, ostale. U fensi Dinner-u koji se nalazi u Mandarin Oriental hotelu u Londonu, i kojim upravlja kuvar Ešli Palmer-Vats, tradicionalna (pomalo čudnovato nazvana) jela poput “Salamugundy”-ja ili raznih kombinacija mesa sa voćem su transformisana u gotovo umetnička dela savremenog kulinarstva. Da li je ovo najbolji restoran u Engleskoj? Verovatno ne, međutim što se tiče lekcija iz istorije, ovu ćete svakako brzo sažvakati.

4. Eleven Madison Park, Njujork, SAD, cena obroka za dvoje bez vina: $450

U ovom tihom, no ipak teatralnom restoranu, glavni kuvar švajcarskog porekla, Denijel Hum, uzima osnovni koncept “od-farme-do-stola”, začarava ga sa malo francuske kulinarske magije, i poput kakvog alhemičara stvara nešto što se može nazvati klasičnim savremenim njujorškim restoranom. Zaista, osećaj za mesto koji ćete ovde iskusiti, ne dolazi samo od sastojaka i namirnica koji se gaje na licu mesta, već i od Humovog poznavanja kulinarske kultura Njujorka. Odlična graciozna i puna pažnje usluga, moderna atmosfera, sve to doprinosi ukupnom utisku ovog restorana.

3. Osteria Francescana, Modena, Italija, cena obroka za dvoje bez vina: $360-525

Iza uglađene fasade, klavni kuvar svetske klase Masimo Botura kuva jela koja će vas već posle prvog zalogaja oduvati u kakvu fantaziju ili podsetiti na neka davna sećanja. Prvi znak da ovo nije običan italijanski restoran dolazi od abstraktnih savremenih slika koje ukrašavaju zidove, međutim njegov osećaj za umetnost se nastavlja i na tanjirima. Sa jedinstvenom sposobnošću da neka jednostavna jela poput mortadela sendviča, simbola detinjstva prosečnog Italijana, pretvori u razne delikatese, Masimova jela evociraće vaše uspomene još više zahvaljujući njegovim pričama.

2. Celler de Can Roca, Girona, Španija, cena obroka za dvoje bez vina: $390-480

Cellar de Can Roca vode tri brata, glavni kuvar Žoan, somelijer Žozep, i glavni pekar Žordi, koji su pošteno ispekli svoje zanate naučivši sve od svojih roditelja. Međutim teško je zamisliti bilo šta različitije od “mamime i tatine kuhinje”, nego šta ovi momci prave. U enterijeru, koji je sasvim moguće najlepši enterijer nekog restorana u Evropi, Roca obroci zapanjiće vas svojom magijom, dok ostaju potpuno verni svojim dubokim korenima ukusa Mediterana. Ukoliko imate sreće, Žozep će vas povesti u tazgledanje njegovih vinskih podruma, gde su najbolja vina izdvojena zarad multi-senzornih užitaka srećnih gostiju.

1. Noma, Kopenhagen, Danska, cena obroka za dvoje bez vina: $600

Nakon što je izgubio mesto najbolje rangiranog restorana 2013. (prvo mesto je držao prethodne 3 godine), Noma je prokipeo kroz sve šavove od nove vreve i aktivnosti. Smešten u starom skladištu kitolovaca, ovaj restoran je mesto rođenja „nove nordijske“ kuhinje, koja se oslanja isključivo na sastojke iz regiona. Danas, restoran doseže mnogo dalje, nego u poređenju na svoje skromne početke. I dalje pružajući duboki užitak u primercima pojedinačnih nordijskih kuhinjama – ali i čudnim kombinacijama, Noma nastavlja sa svojom najpredanijom i najpredusretljivijom uslugom na svetu.

Đ.Ž.