Spektakularni restoran Iris u norveškim fjordovima

Možda se čini da je sredina netaknutog fjorda pomalo nepraktična lokacija za restoran, ali uvek možemo računati na Norvešku da pruži zadivljujuća iskustva.

Danas vam predstavljamo restoran Iris smešten usred norveškog fjorda Hardanger gde vas očekuje posebno gastronomsko putovanje. Ovo mesto je posebno ne samo po lokaciji već i po tome što se restoran nalazi unutar elipsoidne umetničke instalacije Salmon Eye, koja pluta u fjordu Hardanger, nedaleko od grada Rosendala u zapadnoj Norveškoj. Gosti dolaze u plutajući restoran unutar futurističke kugle čamcem da bi uživali u 6-časovnom iskustvu i neverovatnom obroku od 18 jela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Preko pristaništa plutajuće umetničke instalacije Salmon Eye, veče počinje multisenzornim podvodnim iskustvom, da bi kulminiralo u trpezariji gde zapanjujući pogledi na fjord i planinske lance stvaraju pozadinu za degustacioni meni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Meni u restoranu Iris je još uvek obavijen velom misterije, ali ono što znamo je da gosti restorana mogu očekivati pravi ukus sredine u koju su uronjeni uz lokalne, održive proizvode u restoranu. Jelovnik je osmišljen tako da ispriča priču o izazovima i pretnjama globalnom sistemu ishrane, kao i da predstavi nove ukusne ideje za budućnost fine kuhinje. Iskustvo će posetioce koštati oko 469 dolara uz odgovarajuća vina dostupna za dodatnih 366 dolara i bezalkoholna pića po ceni od 220 dolara.

Smešten u Hardangerfjordenu u zapadnoj Norveškoj, Salmon Eye je najveća svetska plutajuća umetnička instalacija, koju finansira Eide Fjordbruk. Na visini od preko 14 metara, proteže se na četiri nivoa (i iznad i ispod vode), a čeličnu konstrukciju je prvobitno dizajnirao Kvorning Design, danski studio odgovoran za neke od najznačajnijih instalacija u Skandinaviji.

Luxury Experience