Gde se nalaze najskuplji restorani na svetu i šta oni to nude?

Ako želite da potrošite mnogo novca na obrok u restoranu, onda je najbolje da posetite Dansku.

Kopenhagen je grad sa najskupljim obrocima u restoranima sa Michelin zvezdicama na svetu, prema novom izveštaju Chef's Pencil. Tamo, među 14 restorana danske prestonice sa Michelin zvezdicama, prosečna cena večere je oko 400 evra. A sama Danska je, naravno, zemlja sa najskupljim obrocima u restoranima sa Michelin zvezdicama, sa prosečnom cenom od oko 300 evra.

Da bi došao do ovih brojeva, Chef's Pencil je analizirao menije 3.517 restorana sa Michelin zvezdicama. Dakle, pogledao je svih 41 zemalja i regiona koje pokriva 124-godišnji Michelin vodič. Ako je restoran imao više od jednog degustacionog menija, časopis je birao najskuplji, ali onaj koji nije uključivao dodatna jela, pića, naknade za uslugu ili napojnice.

Kada su u pitanju najskuplji gradovi, Kopenhagen je na vrhu. Slede Makao sa prosečnom cenom od 265 evra, Hong Kong sa 245 evra, San Francisko sa 240 evra i Dubai upotpunjuje prvih pet sa 235 evra. Ako pogledamo šire, Dansku slede Hong Kong (245 evra), Island (235 evra), Singapur (230 evra) i Sjedinjene Američke Države (220 evra).

Sve u svemu, prosečna cena obroka sa Michelin zvezdom među svim restoranima na rang listi je 165 evra. Možda je najinteresantnije da svaka zvezdica dodaje oko 80-100 evra na cenu vaše večere.

Restorani sa jednom zvezdicom svoj meni naplaćuju u proseku od 140-150 evra, dok restorani sa dve zvezdice idu do 220-240 evra, a sa tri zvezdice do 300-330 evra. Dok zvezdice treba da ukažu na povećan nivo kulinarskih veština i usluge, one takođe ukazuju na povećanu cenu.

Luxury Experience