Restoran YOSHINORI: Harmonija japanske estetike i francuske kulinarske umetnosti u srcu Saint-Germain-des-Prés

Više slika

Više slika

Restoran YOSHINORI se nalazi u samom srcu Saint-Germain-des-Prés, na samo korak od Odéona.

Prostor se sastoji od dva sprata, prizemlja i podruma. Tipičan je za kvart u kojem se nalazi, sa strukturom od kamena i drveta, vidljivim drvenim gredama na prizemlju i svodnim kamernim podrumima. Yoshinori Morie je japanski šef koji priprema vrhunsku francusku kuhinju, donoseći svojim jelima balans ukusa, prezentacije i tehnike koji su veoma karakteristični za njegovo poreklo.

Vizija arhitekata bila je da interpretiraju ovu kulturnu mešavinu u konceptu restorana. Istraživali su element specifičan za japansku estetsku kulturu: umetnost izrade drvenih panela. Ovaj tradicionalni japanski rad ručno se izrađuje na osnovu ponavljanja trougaonog obrasca u koji se ponekad ubacuju motivi koji takođe komuniciraju značenja i želje.

Zatim su ovaj obrazac postavili kao centralnu temu dizajna enterijera restorana: pojavljuje se na zidovima prizemlja, postaje providan u ogradama stepeništa i menja razmere i oblik, pretvarajući se u dijamantski motiv za prozračne panele i staklene površine poluotvorene kuhinje. Paneli su dobili savremeno osveženje zahvaljujući digitalnom sečenju na panelima od blago izbeljenog hrastovog furnira.

Svi prozračni paneli, kao što su ograde i staklene površine u kuhinji i podrumu, ugrađeni su u čeličnu konstrukciju koja je oksidirana kako bi istakla sirovinu, što kontrastira s delikatnom čipkastom kvalitetom drveta. Izvedeni su značajni građevinski radovi kako bi se preoblikovao postojeći prostor. Bilo je mnogo zahteva koji su morali da se ispune u prostoru koji ima samo 70 m², a koji je ranije bio pizzerija.

Treba je pronaći mesta za opremu za kuhinju, skladištenje, kolica, rashlađeni držač za vino i, naravno, stolove i stolice. Prozračni paneli, temelj projekta, bili su ključni u omogućavanju arhitektama da definišu prostore i zaštite prolaze i ulaze, stvarajući osećaj intimnosti u svakom kutku restorana.

Luxury Experience