Restoran inspirisan skandinavskom estetikom

Savremeni restoran u Rusiji koji je rad arhtektonskog biroa Rhizome inspirisan je skandinavskim dizajnom.

Osim estetske veze, restoran od 46 mesta služi i skandinavsku hranu, poštujući geografsku blizinu između Sankt Peterburga i nordijskih država.

Gastrobar O nalazi se u prizemlju dvorišta zgrade iz 20. veka. Bureau Rhizome je stvorio unutrašnju estetiku koja ima za cilj stupanje u dijalog sa danskom dizajnerskom školom, a modeliran je na funkcionalnim i minimalnim principima skandinavskog dizajna.

Rezultat je ravnoteža između kosmopolitskih korena Sankt Petersburga i čistih linija skandinavskog dizajna. Dizajneri su izabrali jednostavne drvene podove i ostavili puno prvobitnog višeslojnog maltera i izloženih zidova od cigle.

"Nedirnuti slojevi i teksture na zidovima podsećaju na period turbulentnih devedesetih, na duh samoorganizacije i slobode", stoji u sopštenju  arhitektonskog biroa. "Dok novi materijali, kao što su mat beton, bele pločice i drvo, čine ovo platno kompletnim."

Zasvođen plafon daje osećaj prostranosti u prostorijama otvorenog plana, a odvojeni prolaz razdvaja funkcionalne prostore bara i restorana. "Lučni prolaz je postojao ovde pre rekonstrukcije. U novom dizajnu, pokriven je belim koferom koji liči na umetnički objekat", rekli su dizajneri. Promena visine poda takođe doprinosi prostornom aranžmanu - salonski prostor je izdignut na podijum.

Kao rezultat, prostor nudi razne aktivnosti - istovremeno je bar, restoran i slučajno mesto za sastanke. Monohromatski crni stolovi i stolice koriste se u čitavom prostoru. Tamni nameštaj prožimaju tu i tamo narandžasti i zeleni tonovi, kao i ručno rađeni komadi nameštaja i dizajnerski klasici kao što su zeleni stari stolovi finskog dizajnera Irja Kukapuroa. Kupatila sadrže minimalističke bele pločice i kružne portalne prozore koji pružaju pogled u restoran.

N.V.T.

Izvor Dezeen

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Lifestyle