Radujemo se trećem izdanju projekta GOÛT DE FRANCE

Posle fantastičnog uspeha dve svetske „francuske“ večere koja su organizovane u martu 2015. i 2016., sa zadovoljstvom vam najavljujemo i treće izdanje Ukusa Francuske koje će se održati 21. marta 2017. godine.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, a za 2017. cilj je čak 2000 restorana, šefova i menija u ponudi

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912.godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim,  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, desert (ili dva deserta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su  na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta. Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija.

U trećem izdanju „Ukusa Francuske“ u Srbiji, našu gastronomsku mrežu restorana koji će s ponosom istaći stiker „Goût de France 2017“ čini 17 restorana, 14 iz Beograda, tri iz Novog Sada. 21. marta 2017.

U  divnom ambijentu rezidencije Francuske ambasade, održana je konferencija za štampu, projekta „Ukusi Francuske“„Goût De France“ u prisustvu ambasadorke Francuske, Kristin Moro kao i svih šefova kuhinja restorana koji učestvuju u ovom projektu (Casa Nova, Enso, Franš, Homa, hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous i Žabar, kao i novosadski Kafemat 021, Scarpetta i Zak) koji će, čini se, postati tradicionalan prolećni susret svih ljubitelja francuske kuhinje.

Uživali smo u degustaciji izvrsnih proizvoda koje će se naći na meniju pomenutih restorana 21. marta. Degustaciju francuskih proizvoda koji su dostupni na srpskom tržištu obezbedili su Delice, Lactalis, Mlekoprodukt/Savencia i Petite cantine, četiri francuske firme u Srbiji koje se bave proizvodnjom ili distribucijom francuskih vina i prehrambenih proizvoda.

Francuske ambasade u celom svetu (njih 150) podržavaju lokalno projekat.

Posetite neki od pomenutih restorana 21. marta i ukoliko ste do sada jedino probali francuske sireve, vina, i peciva imate priliku da otkrijete čitav dijapazon fantastičnih ukusa.

Luxury Experience