Pekinški restoran dekorisan teraco blokovima

Izraz teraco (terrazzo) koji se koristi već vekovima potiče od italijanske reči »terrazza«, što znači – terasa.

Teraco je kompozitni materijal, sastavljen od mermera, granita, kremena, oniksa, stakla ili drugih odgovarajućih komadića u cementu, polimernoj matrici ili njihovoj kombinaciji. Teraco se izliva, neguje, brusi i polira i danas se najčešće koristi kao završna obloga za podove, stubove i zidove, ali se nekada primarno koristio kao materijal za terase umesto podnih pločica, mermera ili nekog drugog materijala.

Danas je ovaj materijal izuzetno popularan u uređenju enterijera.

Suptilni nivoi i interesantni volumeni kreirani od sivog teraco materijala, čine ovaj enterijer pekinškog restorana koji je dizajnirao italijansko-nemački arhitektonski studio MDDM, zanimljivim i nadasve neobičnim.

Restoran Lievito Gourmet Pizza nalazi se u prizemlju jednog hotela u rezidencijalnoj oblasti Maizidan, uz obalu reke u Pekingu.

MDDM studio dizajnirao je dugačak i uski enterijer restorana koji se proteže iz predvorja hotela na južnoj strani, pa sve do reke na severnoj strani. Uređen na tri suptilno kaskadna nivoa, enterijer sadrži otvorene i intimnije prostore za ručavanje.

S pogledom na reku, severni ulaz restorana uokviren je velikim prozorom koji deli spoljnu terasu i zatvoreni salon.

Glavna prostorija, koji se nalazi pored prozora, poseduje fotelje i stolove izrađene od blokova teraca sa kružnim mesinganim pločama koji savršeno odgovaraju unutrašnjosti.

Odavde se gosti mogu premestiti u bar i oblast za pijuckanje aperitiva, na čijem se čelu nalazi bar takođe kreiran od teraca uokviren mesingom. Dugačka trpezarija je postavljena na nešto niži nivo. Suprotna strana kuhinje je vidljiva kroz prozor isečen u teraco zidu. Oslonjeni na dugački šank od mesinga gosti mogu posmatrati kuvare u poslu.

Dok su šank i kuhinja napravljeni od sivog teraca, osvetljenje, nameštaj i drugi elementi su izrađeni od crnog čelika, a mesing je korišćen radi akcentovanja i “razbijanja” sive palete tonova.

Zakrivljeni mesingani zid označava južni ulaz restorana u predvorju hotela, dok stepeništem gosti dolaze do kamene terase restorana na severnom ulazu.

MDDM Studio dizajnirao je i vizuelni identitet restorana, uključujući logo i menije.

N.V.T.

Foto Jonathan Leijonhufvud

 

Luxury Experience