Otkrijte luksuz tame u novom tokijskom restoranu

Arhitektonski studio Snøhetta, sarađivao je sa Ghetto Gastro iz Bronksa, kako bi zajedno kreirali intrigantni restoran u Tokiju, koji će svim svojim gostima nuditi neverovatna iskustva obedovanja…

Smešten iznad bakalnice u Harajuku delu grada, Burnside je ležerni restoran tokom dana i bar-loža tokom večernjih časova. Čitav njegov prostor dizajniran je sa fleksibilnošću na umu, jer će se u njemu smenjivati čitav roster profesionalnih kuvara, uz organizaciju pop-up i drugih događaja. Restoran se sastoji od trpezarije sa dovoljno mesta za 30 osoba sa otvorenom kuhinjom, pri čemu je svaki detalj kreiran upotrebom tamne palate boja, sa akcentima u boji jantara.

Sam restoran, koji obeležava prvi Snøhetta projekat u Tokiju, dizajniran je za umetničku i dizajnersku kolektivu En One Tokyo, uz pomoć lokalnih građevinskih kompanija Kooo Architects i Ghetto Gastro, skupine kuvara koji su specijalizovani za kreiranje interesantnih događaja.

“Koristeći hranu kako bi osnažili zajednice i komune, Ghetto Gastro proslavlja Bronks kao inspiraciju i katalizatora globalne kulture. Burnside nadograđuje ovu kreativnu energiju, gde se Bronks i Tokio sastaju”, objašnjavaju iz studija.

Crna je odabrana kao dominantna boja, u ulozi reference atmosfere tokijskih Izakaya barova i karakterističnog finiša Shou Sugi Ban paljenog drveta. Istovremeno, ona predstavlja Ghetto Gastro kulinarski stil, opisan kao “Black Power Kitchen”.

Zajedno, ovaj tim je želeo da kreira iskustvo obedovanja koje u sebi kombinuje intimnost bara sa ležernošću bakalnica. Dizajner zvuka, Devon Turnbul poznat i kao Ojas, osmislio je bespoke zvučni system za ovaj prostor, dok je lokalni cvećar, Makoto Azuma, kreirao seriju cvetnih skulptura prikazanih iza stakla u trpezarijskom prostoru.

Kada stignu do ovog restorana, gosti se stepeništem kreću od nivoa ulice prema drugom spratu, gde će ih pozdraviti veličanstvena otvorena kuhinja za zaobljenim komadom rasvete u boji ćilibara, koji se pruža duž plafona.

Prostor je podeljen uz pomoć dva luka koji se presecaju, istovremeno obeležavajući trpezariju i kuhinju. Stepenište vas vodi do otvorene kuhinje koja asocira na pozorišnu scenu, a uramljena je zaobljenim zidovima. Centralni sto u kuhinji je fokalna tačka prostora, jer upravo on pripremu hrane transformiše u performans.

Fleksibilni kuhinjski raspored dizajniran je kako bi se adaptirao rotirajućem rosteru kuvara, dok se takođe može koristiti kao mesto za obedovanje ili zatvorena, privremena galerija. Stolovi porodičnog stila pravljeni po meri maksimalno koriste podni prostor i mogu se spojiti ili sklopiti, što dozvoljava kreiranje različitih rasporeda.