Od kafića do noćnog bara

Smaragdno zeleni zidovi i zlatni plafoni karakterišu Bar Lotus u Šangaju koji je dizajnirao studio Office AIO.

Ono što je zanimljivo je to da ovo mesto jeste kafić tokom dana, koji se uveče transformiše u noćni koktel bar. Nalazi se u kvartu Jing'anu u Šangaju, na kraju 100 metara dugačkog monolitnog bloka jednospratnih betonskih zgrada u kojima su smešteni razni restorani i barovi.

Dizajnerski studio je prvobitno bio zamoljen da osmisli prostor za koktel bar, ali je malo nakon toga zatraženo da se u istom prostoru tokom dana osmisli i kafić.

Osnivači Office AIO studija, Timoti Kvan i Isabele Sun dizajnirali su kafić-koktel bar u prostoru od 130 kvadratnih metara, koji je sastavljen od dva pravougaona volumena koji su ranije bili deo većeg restorana i nisu imali otvore na fasadi. Dizajneri su otvorili ulaz na fasadi sa ulice koji vodi do dugog hodnika. Ovaj dugački hodnik deli unutrašnje prostore na dva glavna dela koji deluju kao povezani prostor sa dve prostorije.

Beli perforirani čelični paneli oblažu unutrašnjost centralnog hodnika, dajući prostoru "osećaj uglađenosti", omogućavajući da se prođe kroz zvuke, svetla i mirise iz svake susedne prostorije. Klizni zidovi od ogledala pokrivaju zakrivljene ulaze u koktel bar - oni se tokom dana drže zatvorenim kako bi izgledali kao "nevidljive divizije" koje separatišu barske površine, reflektujući scene u centralnom koridoru.

S obzirom na veliki lučni prozor od poda do plafona, južna soba sa pogledom na ulicu bila je dizajnirana da radi kao dnevni kafić, a severna soba bez prozora prema zadnjem delu zgrade napravljena je kao noćni koktel bar.

Da bi bio u skladu s betonskim eksterijerom zgrade, Office AIO je izabrao prigušenu paletu boja za unutrašnjost kafića, sa sivim podom koji se proteže do polovine zidova, bež kožnim sedištima i pletenim mekanim nameštajem. Ovi elementi osvetljeni su minimalističkim prstenom rasvete koji je suspendovan odozgo. Uveče se otvaraju klizna vrata/ogledala, omogućavajući posetiocima da vide koktel bar kroz lučni prolaz.

Dizajneri kažu da su želeli da enterijer odražava neverovatan, ali klasičan stil koktela koji se služe u baru.

Struktura u obliku latiničnog slova U nalazi se u sredini sobe, koji deli prostor otvorenog plana na dve zone. Uokvireni višestrukim otvorenim lučnim prolazima, zidovi U strukture su obojeni u prljavo roze i smaragdno zelenu boju, dok je plafon strukture presvučen panelima od nerđajućeg čelika u boji ružičastog zlata.

 

« 1 2 3 4 5 6 7 »