Novi izgled najstarijeg kafea Le Procope u Parizu

Studio Friedmann & Versace dizajnirao je novu čajnu sobu u najstarijem kafiću u Parizu.

Kafe Le Procope otvoren je 1686. godine, a ime je dobio po svom osnivaču, Sicilijancu Frančesku Prokopiju dei Kolteliju (Francesco Procopio dei Coltelli). U meni kafea uvrstio je čaj, kafu, likere i novitet za Parižane u to vreme – sladoled.

Ubrzo je kafić postao veoma popularan. Prema legendi, ovde se čuvaju prvi nacrti američkog ustava Bendžamina Frenklina. Osamdesetih godina prošlog veka Le Procope je rekonstruisan, zadržavajući karakterističan stil i atmosferu 18. veka: crveni zidovi, stolarija, kristalni lusteri, ovalni portreti istorijskih ličnosti. Sada su vlasnici odlučili da premeste kafe bar na posebnu lokaciju i otvore čajnu sobu. Studio Friedmann & Versace bio je suočen sa zadatkom da kreira novi prostor koji bi se organski uklopio u koncept enterijera Le Procope kafea.

Zidovi su ukrašeni drvenim panelima i upotpunjeni slikama drveća vanile, kafe i kakaoa, u čijem lišću se kriju životinje, i umecima od plisirane tkanine. Na podu se ponovio uzorak mermernog poda jedne od palata u sicilijanskom gradu Noto - referenca na osnivača, a plafon je ukrašen ručno rađenim mermernim papirom koristeći tradicionalne tehnike.

Centar prostora zauzima zakrivljeni šank. Osnova mu je napravljena od burla, a ploča stola od sivog mermera. Dizajneri su kreirali sav nameštaj posebno za projekat, od baršunastih banketa do garderobe inspirisane nameštajem firentinskih apoteka. Izgled enterijera upotpunile su vintage lampe sa abažurima od tkanine.

Luxury Experience