Nesvakidašnji restoran u Grčkoj

Smešten u Drami, grčkom gradu, koji je poznat po svojoj topografiji i neverovatnom pejzažu, interesantni restoran je dobio dizajn sa potpisom Kois Associated Architects…

Ovaj projekat deo je većeg industrijskog kompleksa, koji se nalazi unutar poseda internacionalne kompanije Raycap. Posed je pošumljen tokom godina i transformisan je u maštoviti park, dok je građevina restorana osmišljena na raskršću tri staze koje vode kroz njega. Te staze zapravo nisu bile planirane, već su nastale kroz dnevnu cirkulaciju korisnika, koji se neretko okupljaju ovde. Arhitekte su staze videle kao dnevni i sezonski ritam koji ocrtava teritoriju, što ih je dovelo do kreacije ovog projekta.

Glavna aspiracija ove ideje bila je zasnovana ne samo na kreiranju građevine unutar pejzaža, već stvaranje one koja će biti njegov aktivni deo. Scenografija koja se ovde rodila, način na koji se horizont spaja sa neravnom topografijom i brojni drugi detalji postali su integralni delovi ljudske aktivnosti unutar ove lokacije. Arhitekte su želele da kreiraju osećaj zaštićenog ličnog prostora, istovremeno zadržavajući nesmetani pogled na okruženje.

Dizajn je bio usmeren prema kreiranju prostora za uramljivanje prirodnog okruženja. Apstraktna plutajuća ravnina i njena veza sa pejzažem ima snažnu rezonancu sa teritorijom na kojoj se nalazi. Ravnina je osmišljena kao svetlucava linija u ravni sa horizontom, dok ujedno menja intenzitet i oštrinu u zavisnosti od vremenskih uslova.

Dimenzije građevine su uspostavljene reflektovanjem relativne proporcije prostora, dok je istovremeno kreiran prostor manjih proporcija, stvorivši tako atmosferu intimnosti.