Nesvakidašnja čajdžinica u Šangaju

Kombinujući visokokvalitetne italijanske materijale i kineske kulturne elemente, studio Minax je dovršio dizajn enterijera jedne posebne čajdžinice u Šangaju…

Crpeći inspiraciju iz reči "Zhai", koja se koristi za opisivanje radnih soba kineskih spisatelja, arhitekti su dizajnirali elegantan prostor, sa velikom pažnjom posvećenom detaljima. Da bi objasnili ideju „Zhai“, arhitekte izjavljuju: „Zhai je nadimak radne sobe, koja sadrži elemente meditacije i samorefleksije“.

Inkorporirajući ovu ideju u dizajnerski koncept prostora, studio je stvorio enterijer snažne iskustvene prirode. Ideja „Zhai“ ugrađena je u prostor, integrišući elemente kamena i lotosa koji su se istakli u drevnom kineskom pejzažnom dizajnu. U enterijeru je formiran ribnjak, sa apstraktnim lotosima načinjenim od odsečenih kamenih ploča različite teksture i refleksije.

Zid je sastavljen od tankih ploča sa promenljivim bojama, koje zajedno sa osvetljenjem stvaraju visoku dinamiku u prostoru. Ukoliko pogledate prema tri prozora, možete vdieti visteriju koja se širi poput plime i stvara savršenu viziju lepote. Prostorije čajdžinice su dekorisane tankim elementina različitih boja.

Pod uticajem forme, svetlosti i pejzaža, prostor i funkcija ritualnog čula se kombinuju da bi se kroz materijale ostvarili potpuno različiti praktični doživljaji. Ovaj prostor od kamena i lotosa ne samo da izražava karakteristike materijala, već sadrži funkcije tradicionalnog kineskog proučavanja, povezujući materijalni i duhovni svet sa istoka i zapada s ritualnim iskustvom.