Najpoznatiji svetski restorani zatvoreni zbog korona virusa

Brojni restorani odlučili su da uzmu stvar u svoje ruke i zatvore svoja vrata, kako bi sprečili širenje korona virusa…

Sve je počelo uz male trzaje prošle nedelje, kada su vođe industrije gostoprimstva objavile vesti o zatvaranju svojih restorana, tokom neodređenog vremenskog perioda. Neki od njih zatvoreni su zauvek, a ljubitelji gastronomije i fantastične hrane, osetili su da nadolazi zaista turobno vreme. Kako kaže kritičar restorana iz New York Times magazine, Pit Vels: “Sada imate priliku da vidite ljude koji su preživeli 11.septembar i višestruki pad berze. Oni znaju da je ovoga puta situacija sasvim drugačija”.

I dok su fotografije punih restorana i barova cirkulisale društvenim mrežama prethodnih dana, uprkos pozivu na distanciranje zbog opasnosti od širenja korona virusa. Vlasnici restorana više jednostavno nisu želeli da izlažu svoje zaposlene tom nepotrebnom riziku svakog dana, pa je baš zato, Rene Redžepi, vođa restorana Noma, podelio emotivni video na Instagramu i objavio zatvaranje ovog slavnog restorana.

Sve do tada, brojni restorani su putem društvenih mreža pokušavali da ubede svoje posetioce da preduzimaju sve mere zaštite kako bi dezinfikovali svoje restorane i učinili ih bezbednim. Ipak, nakon zatvaranja Nome, Aleks Stupak je objavio da će zatvoriti Empellon, Dejvid Čang je zatvorio sve Momofuku restorane, Žan-Žorž Vongerihten je zatvorio Alineu, dok su neki restorani počeli da nude samo uslugu preuzimanja i dostave hrane.

Svaki zatvoreni restoran, došao je sa uznemirenim porukama glavnih kuvara i vlasnika. Njihovi finansijski gubici će biti ogromni, a zavisiće samo od razvoja situacije koja definitivno nije pod njihovom kontrolom.

Malo nakon toga, svi restorani u Francuskoj su privremeno zatovreni nalogom vlasti, baš kao što je slušaj sa Los Anđelesom i Njujorkom. Mnoge države se još uvek nisu odlučile na ovaj korak, ali će ga verovatno ubrzo preduzeti, zarad opšte bezbednosti svojih građana.