Najbolji restoran 2016 – Osteria Francescana

Na prvom mestu 50 najboljih svetskih restorana za 2016.godinu nalazi se Osteria Francescana, čime postaje prvi restoran iz Italije koji osvaja prestižnu nagradu.

Restoran iz Modene, kojim rukovodi glavni kuvar Masimo Botura, na prestižnoj listi svetskih restorana prethodnih godina je beležio sjajne rezultate. Visoko treće mesto na listi za 2013. i 2014. godinu, dok je prošle godine prvo mesto izmaklo, za dlaku. Osteria Francescana je zavšila na drugom mestu. Masimo Botura ne štedi reči hvale za sve zaposlene, koji su pokazali kako rad u jednom restoranu može biti prava umetnost, dok nagrada dolazi kao potvrda istrajnosti koju ceo tim prikazuje požrtvovanjem svakog radnog dana, bez momenata opuštanja.

Sudije koje formiraju listu najboljih svetskih restorana su pale pred mešavinom tradicionalnih recepata i Boturinom verzijom jela od parmezana, koje izvorno dolazi iz regija Bolonje, Parme i Ređo-Emilije. Botura, koji je ovenčan sa čak tri Mišelinove zvezdice kvaliteta, ovaj put pobeđuje i ostavlja iza sebe favorita, restoran El Celler de Can Roca iz Đirone, dok treće mesto zauzima Eleven Medison Park iz Njujorka.

Svoje mesto na listi su našli restorani iz 23 zemlje širom sveta, od kojih po šest dolaze iz Azije i Sjedinjenih Američkih Država, sedam restorana iz Španije od kojih su čak tri među prvih 10 na listi. Francuska je takođe odbranila čast osvajanjem nekoliko pojedinačnih nagrada, poput Alana Pasarda koji dobija nagradu za životno delo i Dominik Kren, kao najbolja kuvarica, dok Pjer Herm nosi titulu najboljeg majstora za testa.

Nagrada je ustanovljena 2002.godine, dok konačne odluke donosi veće od 972 eksperta, među kojima su kuvari, novinari, poznavaoci vina i vlasnici restorana. Neke odluke su tokom godina bile na udaru kritika, jer sudije nisu u obavezi da uvek dostave dokaz svog ličnog pristustva u restoranima, što može biti interpretirano na različite načine. Britanska medijska kompanija William Reed, koja rukovodi celim izborom, angažovala je konsultantsku kuću Dilojt za nadgledanje celog procesa, kako bi se obezbedio kako navode, „integritet i autentičnost“ celog procesa.

N.S.

Luxury Experience