MASA – Japanski restoran prvoklasne kuhinje

Prema Forbsovoj listi, Masa restoran u Njujorku spada u najskuplje na svetu...

Masa je rođen u Tochigi, Japan. Njegova familija imala je prodavnicu ribe i vodila je ketering biznis. Odrastao je učeći i kuvajući. Posle završetka srednje škole, prešao je u Tokio, gde je unapredio sebe kao ličnost, ali i kao suši umetnika. 1980. godine, Masa se seli u Los Anđeles, gde je radio za brojne restorane, pre nego što je otvorio svoj u Njujorku.

Sveža riba i školjke svakodnevno dolaze iz Tokija. To je samo prvi od nekoliko razloga zašto će vas ovaj užitak koštati najmanje 500 američkih dolara. Drugi razlog jeste jedinstvena umetnost spremanja ribe Masa Takaime. Uslov da osetite ukus japanskog specijaliteta je da rezervišete svoje mesto nedeljama unapred. Restoran je slabo osvetljen i najupečatljiviji delovi su svakako motivi japanske kulture.

Ono što je još karakteristično za ovaj restoran je što nemate meni na raspolaganju, već možete da naručite sve što poželite, a kuvari ovog prestižnog mesta će maštom i kreativnošću opravdati status restorana. U sastavu restorana nalazi se podrum vina koji sadrži preko 100 vrsta iz celog sveta. Najskuplja boca je Chateau Lafite Rothschild iz 1996. godine, čija vrednost iznosi 3000 američkih dolara.

Osim u Njujorku, Masa restorani postoji i u Bostonu, San Francisku...

Autor teksta: Miloš MASTILOVIĆ

 

Luxury Experience