Konačno otvoren najveći podvodni restoran

Snøhetta kompanija konačno je završila svoje radove na Under, najvećem podvodnom restoranu sveta, koji se nalazi u udaljenom norveškom selu, Bali.

Dizajniran od strane studija Snøhetta kako bi podsećao na potonuli periskop, restoran koji meri 495 kvadrata u svom prednjem delu ima ogromni panoramski prozor, koji gositma omogućava da zavire u život ispod površine vode. Izgrađen na južnoj obali Norveške, ovaj restoran nudi dovoljno mesta za četrdeset osoba, a koristiće se i kao istraživački centar.

“Za mnoge od nas, ovo je iskustvo totalno novog sveta. To nije akvarijum, već život Severnog mora, što ga čini daleko interesantnijim. Odvodi nas direktno u divljinu”, kaže Rune Grasdal, vodeći arhitekta koji je radio na restoranu. “Ako je vreme loše, onda je situacija teška. Sjajno je iskustvo sedeti tu i biti bezbedan, dok vam je priroda nadomak ruke. To je veoma romantično i lepo iskustvo”, dodao je.

Under restoran je dizajniran tako da bude što jednostavniji. On ima formu monolitne betonske cevi, koja meri 34 metra u dužini. Njegovi zidovi su neznadno zaobljeni i debeli pola metra, što im pruža optimalnu rezistenciju silama talasa i pritiska vode.

“Ideja je bila kreiranje cevi koja će uvesti ljude sa površinskog nivoa, ispod površine. Tranzicija je veoma laka za razumevanje, a ujedno i najefikasniji način za to. Ona takođe ima veoma bezbedni ambijent, pa se nećete osećati zarobljeno”, objašnajva Grasdal.

Beton je ostavljen sa izloženom, grubom teksturom, kako bi se alge i drugi organizmi lepili za njega. Tokom vremena, on će postati veštački greben, koji će pomoći u pročišćenju vode i privuči više morskog života.

Do restorana, dolazi se putem stepeništa od prirodne hrastovine, koje će vremenom izbledeti do sivih tonova i dodatno akcentovati sirovi beton. Hrastovina se nastavlja i unutar građevine, gde su enterijerni finiši osmišljeni kao kontrast eksterijeru, kreirajući toplu atmosferu koja sprečava nastanak klaustrofobičnog ambijenta.

Restoran ima tri nivoa, uključujući foaje i garderobu, bar za šampanjac i glavni restoran na nižem spratu, a svaki volumen je spojen stepeništem od hrastovine. Glavna tačka restorana svakako je panoramski akrilni prozor, koji se može videti sa svakog nivoa, jer meri 11x3 metara.

Veliki vertikani prozor takođe probija zid u šampanj baru, produžavajući se do najnižeg nivoa restorana, propuštajući prirodnu svetlost. Kako bi posetioci restorana i tokom večernjih časova mogli da uživaju u morskom životu, Snøhetta kompanija kreirala je nežno osvetljenje morskog dna, u kombinaciji sa prigušenim enterijernim svetlom.

“Ideja je bila kreiranje gradijenta, koji otpočinje svetlijim bojama, a ide do tamnih tonova morskog dna”, objašnjava Heidi Petersvold Nijgard, stariji arhitekta enterijera. 

U glavnoj trpezariji, teraco podovi upareni su sa tamno plavim i zelenim akustičnim panelima, koji su inspirisani morem, morskim dnom i morskom travom.

Šampanj bar smešten iznad dekorisan je toplijim pink i narandžastim tonovima, podsećajući nas na školjke i pesak.

Nameštaj koji popunjava prostor restorana pravljen je po meri. Stolovi od hrastovine upareni su sa ugaonim stolicama i keramikom koje je dizajnirao lokalni umetnik od peska.

Kroz svoju arhitekturu i meni, Under restoran za cilj ima da informiše javnost o biodiverzitetu mora. Van radnog vremena, on će igrati ulogu laboratorije morskih biologa koji će izučavati ponašanje riba, a posebno njihovo reagovanje na svetlost, mogućnost treniranja riba uz pomoć zvuka i eventualnu promenu u ponašanju sa smenom godišnjeg doba.

Foto: Dezeen

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Lifestyle