Josafat Zalapa: Sinergija meksičke i orijentalne kuhinje

Više slika

Više slika

FMA predstavlja Josafat Zalapa, kulinarski raj koji harmonično spaja kulinarsko nasleđe meksičke kulture sa orijentalnim uticajima, nastao u kući iz 19. veka u srcu grada Morelije...

Osnivački koncept restorana utemeljen je na stvaranju revolucionarnog ambijenta za obedovanje, inspirisanog japanskim terminom "Omakase", koji obuhvata suštinu "verujem vam" ili "izbor kuvara". Kroz ekskluzivno iskustvo obedovanja, gosti se upuštaju u gastronomsko putovanje, aktivno učestvujući dok posmatraju pripremu svojih jela.

Iskustvo korisnika počinje pristupom istorijskoj zgradi, gde posetioce dočekuje hodnik i galerija koja vodi do klaustra ukrašenog raznim umetničkim delima duž svog perimetra. U centru, skulpturalni komad sa mrtvim biljkama aludira na prolazak vremena unutar zgrade.

Arhitektonski raspored obuhvata dve prostorije pored dvorišta, okružene baroknim arhitektonskim elementima. Glavni prostor sadrži skulpturalni bar sa 20 dizajnerskih stolica, dok se druga soba sa barom suptilno prikazuje sa jedne strane. Ulazeći u restoran, masivni kameni zidovi obavijaju središnji deo projekta: produženi bar gde se okupljaju gosti oko kuvara, pripremajući se za kulinarski spektakl.

Kroz dizajn enterijera, projekat postiže ravnotežu između arhitekture prošlosti i savremenih elemenata izraženih u nameštaju, dekoru i materijalima. Ovaj pristup stvara introspektivnu, elegantnu i ozbiljnu atmosferu.

Koncept bara dodatno naglašava jela koja priprema kuvar, dok indirektno osvetljenje duž ivice poda uokviruje postojeće zidove. Ovo osvetljenje ističe slojeve istorije koji su sačuvani tokom vremena, naglašavajući njihovu arhitektonsku vrednost.

Dizajnerska premisa se vrtela oko poštovanja arhitekture mesta dok je suptilno intervenisano u enterijerima, postižući vanvremenski predlog koji se besprekorno integriše sa istorijskim slojevima zgrade. Izbor materijala je ostao esencijalan, uključujući drvene podove i pigmente od cementa na zidovima.

Tokom intervencije poseban naglasak je stavljen na dizajn osvetljenja i integraciju nameštaja. To je dovelo do prilagođenog dizajna svakog elementa, od linearnih lampi koje prate bar, do stolica na kojima će gosti uživati u svojim obrocima.

Luxury Experience