Jedinstveni kafe restoran u Melburnu

Australijski DesignOffice studio pretvorio je nekadašnju električnu centralu u Melburnu u kafe i restoran sa eklektičnim dekorom…

Ova lokacija sada nosi naziv Higher Ground i nalazi se na zapadnoj ivici melburnskog poslovnog distrikta. Tim iz DesignOffice studija ubacio je nove nivoe u starinsku industrijsku zgradu kako bi kreirali izdignute sekcije za obedovanje. Ovi mezaninski nivoi povećavaju kapacitet restorana, dok njegovu školjku ostavljaju netaknutom. Originalni cigleni zidovi ostavljeni su ogoljeni, ali su upareni sa terrazzo detaljima i elementima od plute, obojenog čelika i kamena.

“Pristup dizajnu ovog prostora bio je povezan sa kreacijom serija platformi, kreirajući intimnost i slojevitu perspektivu unutar prostranog volumena”, rekli su iz DesignOffice studija. “Nove arhitektonske intervencije osmišljene su kako bi se pomešale sa tenzijom koja nastaje između postojećih ciglenih i betonskih formi”.

Stepenište sa teget balustradama vodi vas do nivoa mezanina, koji su smešteni između kabastih betonskih volumena. “Ovo tamno stepenište predstavlja savršenu ekspresiju, kako ga geometrijska čelična forma spaja sa stubovima”, rekli su dizajneri.

Prostor je opremljen različitim komadima nameštaja, u bojama koje idu od zagasite maslinaste do pastelno pink, a tu su i stolice od plute i fotelje od drveta, kojima su kreirani različiti odeljci.

Bujne saksijske biljke poređane su pored metalnih polica, na komodama i stolovima. “Slojevi biljaka, tepiha, nameštaja i osvetljenja ispunjavaju ove nivoe, nudeći različite opcije za sedenje za klijente od jutra do mraka”, objasnile su arhitekte.