Jedan od najslavnijih restorana na svetu najavljuje da će zatvoriti svoja vrata 2024.

Noma, nagrađen sa tri Mišelinove zvezdice i priznat kao najbolji restoran na svetu, najavio je da će zvanično zatvoriti svoja vrata 2024.

Od otvaranja pre dve decenije, restoran u Kopenhagenu – zaslužan za pronalazak nove nordijske kuhinje – bio je na vrhu liste 50 najboljih restorana na svetu pet puta, poslednji put 2021.

Ali nakon godina serviranja jela na bazi lokalnih sastojaka — od kreme od mozga irvasa sa pčelinjim polenom do sladoleda od dunje i fermentisanog pirinča sa karamelom od ostriga — poduhvat kuvara Renea Redžepija sa tri Michelin zvezdice će privesti kraju svoje poglavlje u restoranima krajem 2024. Sledeće godine će se ponovo roditi kao „džinovska laboratorija“, nazvana Noma 3.0.

Tim će navodno provesti većinu svog vremena razvijajući nova jela i proizvode za Noma Projects (sajt za e-trgovinu kompanije), pri čemu će prostorije restorana biti otvorene za javnost samo za retke događaje.

Očekuje se da će Redžepijeva buduća uloga biti bliža onoj kreativnog direktora nego šefa kuhinje.

Kako je prvi objavio Njujork tajms, restoranu — koji je bio pionir koncepta nove skandinavske gastronomije — izgleda da jednostavno nedostaje poslovni plan koji bi mogao da preživi u prehrambenoj industriji koja se stalno menja.

Kako je sam Redžepi rekao, „finansijski i emocionalno, kao poslodavac i kao osoba, shvatio sam da to jednostavno ne funkcioniše”.

Otkako je restoran otvorio svoja vrata za javnost 2003. godine, ukupno je pet puta proglašen za „najbolji restoran na svetu“, a tek u jesen 2021. osvojio je treću Michelin zvezdicu.

Noma će ostati otvoren do kraja 2023. godine, a zvanično zatvaranje restorana i preusmeravanje poslovanja planirano je za početak 2024.

Luxury Experience