Finski restoran inspirisan prirodom

Finski dizajner Lora Sepanen, primenila je paletu zemljanih tonova u čitavom prostoru restorana u Helsinkiju, kako bi dočarala magiju njihove kuhinje…

Maannos kitchen and bar, smešten južno od centra grada, nudi sezonski meni sa jelima koja su bazirana na povrću, korišćenjem sastojaka koji su ekskluzivno uzgajani u Finskoj. Kada se prevede sa finskog, naziv ovog restorana zapravo označava prvi i najplodniji sloj zemlje.

Upravo to je bila početna tačka za rad dizajnerke, koja je prvenstveno ustanovila estetiku restorana, koju je akcentovala bojama koje su slične zemlji, glini, blatu, pesku i drugim elementima prirode. “Kao dizajner, želela sam da kombinujem tri stvari: staru industrijsku građevinu, filozofiju vlasnika kada se govori o hrani koju služi i moderni skandinavski dizajn”, objašnjava dizajnerka.

Ona je odlučila da sačuva postojeće betonske podove restorana, kao i cigleni zid. Ostale površine dobile su gipsane završnice od travertina, koji im je podario bledo sive završne detalje. Ogoljene cevi na plafonu takođe su osvežene slojem bele boje.

Drveni bar krasi centralni deo prostora, a ispraćen je stolovima koji su kreirani od drveta poreklom iz šume vlasnika restorana. Smaragdno zelene i tamno plave Beetle stolice danskog brenda Gubi krase ovaj prostor, kao omaž živahnom pejzažu Finske i njenim jezerima.

“Tepih od jute i sofa u oker boji podsećaju me na polje kukuruza”, kaže dizajnerka. Metalik detalji u ovom prostoru potiču od kružnih mesinganih zidnih lampi i glomaznog reflektivnog stočića za kafu koji se nalazi nadomak ulaza.  

Foto: Pauliina Salonen.