Europea: Savršeni spoj umetnosti, luksuza i gastronomije u srcu grada

Više slika

Više slika

Provencher_Roy je dizajnirao nove prostorije restorana Žeroma Ferera, Europea, smeštenog u živopisnom srcu centra Montreala...

Restoran se preselio na novu adresu krajem 2018. godine i međunarodno se istakao osvajanjem prestižnih nagrada Restaurant & Bar Design u kategoriji "Restoran Amerike" i na takmičenju Best of Canada Awards 2019, koje organizuje časopis Canadian Interiors. Istakao se svojom diskretnom sofisticiranošću, bogatstvom materijala, izuzetnom kuhinjom i dobro osmišljenim kretanjem kroz prostor.

Gonjen jakom željom da osveži svoj meni i iznenadi svoje goste, zvezda Relais & Châteaux, šef kuhinje Žerom Ferer, počeo je da zamišlja svoj sledeći restoran kao veliku scenu. "Iz ovih razmišljanja proizašla je osnova za novu lokaciju Europea: veličanstven prostor gde gosti mogu da učestvuju u intenzivnom i dirljivom iskustvu obedovanja, obogaćenim elegantnim, bezvremenskim dekorom," objašnjava Pol Vilijam Frankur, dizajner i partner u Provencher_Roy.

Otvoreni plan Europea restorana olakšava orijentaciju i snalaženje. Podeljen je na različite zone koje vode jedna u drugu, podstičući otkrivanje, sa monumentalnim drvenim lukovima koji određuju ove prostore i njihove različite funkcije. Ulazeći u lobi restorana koji podseća na hotel, klijent je odmah uronjen u odvažan i veličanstven svet šefa kuhinje.

Gost zatim prelazi u bistro: živahni kafić tokom dana i intimni salon tokom večernjih časova, to je prostor koji evocira džentlmenske klubove prošlog veka. Zatim, anterum: tranzicioni prostor između bistroa i trpezarije, u kojem se nalazi vinska ostava koja se prostire na dva sprata i kružne stepenice koje vode na galeriju.

Gost naposletku ulazi u impresivnu trpezariju sa 160 mesta. Dvospratna galerija pokriva polovinu prostora, sa plafonima visokim pet metara, zidovima potpuno od drveta, bogatim ukrasima, ogromnim staklenim prozorima i, kao centralni komad, posebnim tepihom inspirisanim radom američke fotografa Ešli Vudson Bejli. Srce trpezarije čini otvorena kuhinja, prostrano osvetljena, koja oživljava prostor i doprinosi sveobuhvatnom iskustvu gosta.

Sve je moralo biti isporučeno u vrlo kratkom roku. Uistinu, između početnog sastanka s klijentom i datuma isporuke prošlo je samo 10 meseci. Izabrani prostor, na adresi de la Montagne 1065, ranije je bio domaćin malom restoranu na dva sprata i velikom praznom prostoru. Bilo je potrebno spojiti ova dva dela u koherentnu celinu. Dizajneri su pažljivo proučavali obrasce kretanja osoblja i gostiju kako bi u potpunosti iskoristili prostor i optimizovali njegovu funkcionalnost.

Provencher_Roy, u saradnji s različitim umetnicima, stvorio je nekoliko jedinstvenih komada namenjenih ovom projektu, uključujući nameštaj, svetlosne uređaje, drvene elemente i preveliki cvetni tepih. Pored toga, izbor plemenitih materijala, poput oraha i mermera, savršeno se uklapao u početni cilj projekta: naglasiti prefinjenost i eleganciju kroz definiciju unutrašnjih prostora i uklopiti restoran u njegov kontekst. Sa svojom bezvremenskom unutrašnjošću, Europea pruža savršen ambijent za uživanje u vrhunskoj gastronomiji kao predstavi!

Luxury Experience