Provencher_Roy je dizajnirao nove prostorije restorana Žeroma Ferera, Europea, smeštenog u živopisnom srcu centra Montreala...
Restoran se preselio na novu adresu krajem 2018. godine i međunarodno se istakao osvajanjem prestižnih nagrada Restaurant & Bar Design u kategoriji "Restoran Amerike" i na takmičenju Best of Canada Awards 2019, koje organizuje časopis Canadian Interiors. Istakao se svojom diskretnom sofisticiranošću, bogatstvom materijala, izuzetnom kuhinjom i dobro osmišljenim kretanjem kroz prostor.
Gonjen jakom željom da osveži svoj meni i iznenadi svoje goste, zvezda Relais & Châteaux, šef kuhinje Žerom Ferer, počeo je da zamišlja svoj sledeći restoran kao veliku scenu. "Iz ovih razmišljanja proizašla je osnova za novu lokaciju Europea: veličanstven prostor gde gosti mogu da učestvuju u intenzivnom i dirljivom iskustvu obedovanja, obogaćenim elegantnim, bezvremenskim dekorom," objašnjava Pol Vilijam Frankur, dizajner i partner u Provencher_Roy.
Otvoreni plan Europea restorana olakšava orijentaciju i snalaženje. Podeljen je na različite zone koje vode jedna u drugu, podstičući otkrivanje, sa monumentalnim drvenim lukovima koji određuju ove prostore i njihove različite funkcije. Ulazeći u lobi restorana koji podseća na hotel, klijent je odmah uronjen u odvažan i veličanstven svet šefa kuhinje.
Gost zatim prelazi u bistro: živahni kafić tokom dana i intimni salon tokom večernjih časova, to je prostor koji evocira džentlmenske klubove prošlog veka. Zatim, anterum: tranzicioni prostor između bistroa i trpezarije, u kojem se nalazi vinska ostava koja se prostire na dva sprata i kružne stepenice koje vode na galeriju.