Duša Mediterana u srcu Barselone – restoran Compartir

Više slika

Više slika

Šefovi kuhinje restorana Compartir teže da prenesu suštinu mediteranskog gradića Kadakesa, doma njihovog prvog restorana, u njihov novi gastronomski koncept u Barseloni...

Kamene staze, plavi prozori okrenuti ka moru, brodovi koji se njišu u zalivu i veština pletenja pruća koja preplavljuje ulice, predstavljaju deo umetničkog duha Dalijevog grada. Dizajn El Equipo Creativo ima za cilj da ponovo osmisli i kreira ovaj slikoviti duh, ali reinterpretiran iz savremene urbane perspektive.

Prostorna i dizajnerska rešenja

Restoran se nalazi u klasičnom prostoru u četvrti Eixample, sa spektakularnom čeličnom konstrukcijom sa početka prošlog veka. To je prostor u kojem možemo zamisliti umetničku galeriju sa velikim apstraktnim slikama, što je tako uobičajeno u ovom kvartu.

Dizajneri su zamislili dizajn kao prostran beli prostor sa tri plava apstraktna "prozora" okrenuta prema Mediteranskom moru: skulpturalni, slikarski i tekstilni prozor. Svaki od ovih "prozora" postao je prilika za saradnju sa različitim lokalnim umetnikom, s kojima su kreirani prilagođeni komadi za restoran.

Funkcionalnost

Zaobljeni oblici ogledala i pregrada od pruća donose toplu kontrapoziciju, pretvorenu u lampe tople svetlosti rasute po prostoru, pružajući privatnost stolovima, što je bio jedan od prioriteta šefa kuhinje. Oni ponovo kreiraju apstraktni pejzaž jedara i brodova, aludirajući na zaliv Kadakesa. Barovi i kuhinje imaju jednostavne i smele oblike, i deluju kao energetski čvorovi koji aktiviraju različite delove restorana.

Materijalnost i održivost

Dizajn je pratilo temeljno istraživanje tradicionalnih i lokalnih tehnika gradnje i materijala španske mediteranske obale, posebno onih iz Kadakesa. Pruće, stuko, keramičke pločice, kamen škriljac itd., reinterpretirani su iz savremene perspektive da bi se koristili na nove i iznenađujuće načine u dizajnu. Cilj je bio doneti toplu, svetlu materijalnost u prostor, prevedenu u bele teksturisane površine sa opštim ručnim dodirima. Različiti prirodni materijali povezuju restoran sa arhitektonskim pejzažem Kadakesa. Sivi ton kamena škriljca i njegova primena u "trencadís" (tradicionalna mediteranska tehnika), zajedno sa prirodnom bojom terakota pločice, u kontrastu sa apstraktnim i intenzivnim plavim bojama prozora, stvara moćan set koji se može čitati gotovo u slikarskim terminima, i koji je namenjen dijalogu sa zadivljujućim kompozicijama boja i tekstura jela Restorana Compartir.

Svi materijali su lokalno nabavljeni, a svi dizajnerski elementi su lokalno proizvedeni, čime se izbegava duga transportna logistika kao mali gest prema pomoći planeti. Saradnja sa malim lokalnim brendovima, građevinskim kompanijama, umetnicima i zanatlijama bila je najbolja opcija za pojednostavljenje svih procesa i za kolaborativni rad.

Luxury Experience