Dekadentni Art Deco ambijent pariskog restorana

Detalji prekriveni zlatnim listovima i reflektivni paneli, glavna su obeležja Art Deko stila u ovom pariskom restoranu, koji je britanski dizajner Džon Velan ispunio detaljima koji su inspirisani sedamdesetim…

Restoran se nalazi unutar Nolinski hotela sa pet zvezdica u prvom arondismanu Pariza, na veoma maloj udaljenosti od Luvra i Jardin des Tuileries. Prethodno, restoran je bio dekorisan mešavinom plavih i sivih površina, kao i spuštenim plafonom, što je prema dizajneru emitovalo zaista hladne emocije.

Kako bi uneo dozu topline u ambijent restorana, Vilan je odlučio da baza njegove šeme dizajna bude fokusirana na bogatu paletu materijala, koja je inače svojstvena Art Deko pokretu. “Bio sam posebno inspirisan pariskim Art Deko momentum iz tridesetih godina – Žan-Mišel Frankom, Pjerom Legrenom ili Sue et Mare. Oni su generalno koristili minimalističku paletu boja, ali su na veličanstven način akcentovali svoje radove predivnim metalima i drvetom. Građevina u kojoj se restoran nalazi takođe potiče iz tridesetih godina prošlog veka i poseduje neke Art Deko momente. U svom radu, uvek dajem sve od sebe kako bih poštovao nasleđe jednog zdanja, koliko god da je to moguće”, izjavio je Vilan.

Fokalna tačka restorana je sada centralni stub, koji je dekorisan trakama sjajnog ogledala. Gornji deo stuba okarakterisan je gipsanim detaljima koji su prekriveni zlatnim listićima, a koji se uzidže prema plafonu, stvarajući motiv sunčevih zraka. Reflektivni paneli takođe krase zidove glavnog trpezarijskog prostora, koji su inače ukrašeni bojom u tonovima zlata, kako bi se stvorio efekat patine.

Žuti Siena mermer korišćen je za izradu trpezarijskih stolova, koji su upareni sa stolicama od trske. Visilice sa kićankama od mesinga krase prostor iznad stolova. Jedna strana restorana dobila je zaobljeni bar od borovine, dok je druga okarakterisana kutkom za obedovanje, koji je odvojen od ostatka prostora plišanim zavesama u boji karamele.

Centralni deo plafona ovog dela dobio je ornament u formi lustera sa tri nivoa, koji je delo španskog brenda Fortuny. Freska u japanskom stilu kreirana je na zidu koji se ovde nalazi, oslikavajući paperjaste oblake koji okružuju planinske vrhove.

Tonalna paleta boja ovog restorana i određeni komadi nameštaja su omaž sedamdesetim godinama, koji se prema Vilanovom mišljenju savršeno uklapa sa Art Deko estetikom.

Foto: Victor Stonem.