Dašak prirode u urbanom Pekingu

Cafe 27 u Pekingu, poznat je kao idealna destinacija za sve ljubitelje organske hrane, a upravo je dobio zeleni mejkover, na više načina...

Dizajneri kompanije Four O Nine transformisali su nekadašnji obični i sumorni restoran u prostor sa višeslojnim fasadama i izobiljem zelenila koje krasi zidove. Biljni svet je definitivno oživeo prostor ovog kafea, a takođe je i poboljšao kvalitet vazduha. Ovi elementi, uz novi oblik stakenika, kreiraju bliskost posetilaca restorana i hrane koja se nalazi na njihovim tanjirima.

Zapravo, ovaj projekat je „retro-renovacija“ postojeće strukture staklenika, koja se nekada koristila za obrede venčanja. Od velike važnosti je bilo kreirati svež, zdrav i kvalitetan prostor kafea, kako bi se sve uklopilo sa njihovom filozofijom. Baš iz tog razloga, Cafe 27 je osmišljen kao otvoreno-zatvoreni paviljon bašte.

Peking je inače poznat po zagađenju vazduha, pa je zeleni zid koji je dodat ovom kafeu savršena kontra mera. Masivni bar od keramike u kom su izložene brojne poslastice ponaša se kao sidro ovog prostora. U kombinaciji sa terazzo podovima, on kreira termalnu masu koja postepeno i pasivno greje ovaj prostor tokom zimskih meseci, dok tokom vrelih letnjih dana, drveni zastori kreiraju hladovinu i odbijaju sunčeve zrake.

U enterijeru, možemo primetiti izdvojeni deo odeven u drvo jasena, koji kreira zvučnu izolaciju kuhinjskog prostora koji je vidljiv kroz stakleni panel, a takođe jasno odvaja mehanički sistem, ostavu i toalete. Na kraju, enterijer i eksterijer su povezani uz pomoć serije rotirajućih vrata, koja zamagljuju granicu između dva prostora.