Da li je ovo budućnost restorana u periodu korona virusa?

Bez obzira na ubrzani razvoj i testiranje vakcine protiv korona virusa, pandemija je i dalje prisutna i po svemu sudeći, nema u planu da nas napusti uskoro...

Neki naučnici tvrde da smo u prvoj polovini godine osetili tek početak korona virusa, jer će stvari poput klimatskih promena i gubitka habitata definitivno doprinet njegovom razvoju. Ako mislite da ćemo se brzo vratiti normalnom životu, onakvom kakav je bio pre ove godine, verovatno ste previše optimistični.

Ipak, dobre vesti su te da postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo se prilagodili ovoj situaciji. Dizajneri i inžinjeri osmišljaju svakojake interesantne ideje kako bi se smanjila mogućnost transmisije na javnim mestima, pored očiglednog nošenja zaštitnih maski.

Prepoznavajući činjenicu da je obedovanje u zatvorenom primarni vektor širenja korona virusa, Plex’Eat projekat koji je kreirao Kristof Gernigon smešta svakog gosta iza njegovog ličnog visećeg higijenskog štita. Ove viseće kape kreirane od pleksiglasa okružuju vas sa tri strane dok sedite za stolom, umanjujući rizik od kontaminacije.

Kako sam dizajner kaže, principi socijalnog distanciranja jednostavno nisu uvek primenjivi sami po sebi, te baš zato moramo stvoriti rešenja koja će ih garantovati. Brojni restorani još uvek nisu otvoreni zbog zabrinutosti i visokog stepena rizika, a dizajn poput ovog, koji nam nameće zaštitu, definitivno im može mnogo pomoći.

Pored pojedinačnih štitova, dizajner je došao na ideju kreiranja varijanti koje mogu pokriti dve osobe ili čitave porodice, što bi omogućilo vođenje privatnih razgovora, koji bi inače bili nemogući. Takođe, on je naglasio da njegova kreacija nije primenljiva samo u sektoru restorana, već se može koristiti u barovima, salonima lepote, na aerodromima i brojnim drugim mestima.

Plex’Eat je već instairan u pariskom restoranu kao vid demonstracije, a francuski brend Sitour počeo je da proizvodi modele za jednu ili dve osobe. Da li će ovo postati nova vizija naše budućnosti ili nove normale koju svi rado pominju, ostaje da vidimo.