Besprekorni i mistični enterijer japanskog restorana

Enterijer ovog tokijskog restorana, koji je okarakterisan betonskim elementima, nastao je kao delo japanskog arhitekte Keiđija Ašizave…

Grillno restoran svim svojim gostima nudi izuzetno komforan ambijent, u kom će moći da uživaju u meniju dimljenih i grilovanih specijaliteta. Kreiran na drugom spratu betonske stambene građevine, restoran ćudljivog enterijera sadrži zidove napravljene od cementnih ploča sive boje, koje su kombinovane sa vratima i podovima od hrastovine.

Otvorena kuhinja, zajedno sa dugačkim betonskim šankom, daje gostima priliku da iz prve ruke vide magiju majstora koji pripremaju raznorazne delikatese. “Ovde postoje dve fundamentalne inspiracije – građevinski materijali koji su korišćeni za trideset godina staru zgradu i sastojci jela koje restoran koristi svakodnevno”, objašnjava Ašizava.

Sa površinom od 62 kvadrata, restoran je otvoren samo u večernjim časovima, tako da gosti mogu doživeti njegov prostor u suton ili onda, kada već padne mrak. “Prostor je dobio nešto prirodne svetlosti od svog ulaznog dela, i upravo ta nežna svetlost stvara spektakularnu atmosferu u njemu”, kaže arhitekta.

Inače, vlasnik restorana je dugogodišnji prijatelj tokijskog arhitekte i njegov redovni saradnik. “Otkako je započeo svoju karijeru kao kuvar, podržavao sam ga planiranjem njegovih restorana i uživajući u svemu što mi on pripremi za jelo”, dodaje Ašizava. “Budući da je Grillno restoran specijalizovan za dimljena i grilovana jela, počeli smo planiranjem otvorene kuhinje i dugačkog šanka koji se obmotava oko nje, dajući gostima priliku da uživaju u pogledu na majstora u zanosu, koji priprema delicije, samo za njih”, dodaje on.

Tanka, dugačka čelična viseća lampa pronalazi svoje mesto iznad betonskog šanka, stvarajući jednako osvetljeni ambijent. “Verujemo da dobri restorani mogu ugostiti ljude u različitim situacijama – bilo da dolazite sami, sa prijateljima, porodicom, poslovnim partnerima ili na prvi sastanak. Zato smo kreirali različite aranžmane za sedenje, kako bismo maksimalno iskoristili dostupan prostor”, kaže Ašizava.