Berlin u Moskvi: Kako je arhitekta Tilo Rajh preneo duh nemačke prestonice u ruski bar

Više slika

Više slika

Skoro 30 godina nakon pada Berlinskog zida, Berlin je i dalje sinonim za dinamične promene, kulturu, slobodne prostore — i za noćni život bez granica…

Zahvaljujući ovom posebnom berlinskom ambijentu, širom sveta otvaraju se barovi i noćni klubovi koji u svom imenu nose Berlin, sa obećanjem da će preneti jedinstveno iskustvo.

Pozvan od strane ugostitelja da dizajnira Berlin Bar u Moskvi, berlinski arhitekta Tilo Rajh — koji je već ustaljena figura u dizajniranju gastronomskih prostora — predlaže radikalnu, ali poetsku interpretaciju. Njegov koncept prenosi javni prostor Berlina u unutrašnji prostor Moskve. U intimnom i malom baru stvara javni i socijalni prostor sa betonskim reljefima berlinskih trotoara. Odlivci segmenata popločavanja koje je arhitekta lično uzeo sa javnih mesta u Berlinu odnose se na razmenu i istoriju između Berlina i Moskve. Kroz apstraktne slike od betona, Tilo Rajh nudi nam uvid u razne berlinske istorije koje su sačuvane u njima. Kao sporedni efekat, vertikalno naslonjeni betonski paneli citiraju prefabrikovane zgrade koje dominiraju berlinskom panoramom i umetničke reljefe koji se često nalaze na fasadama i u foajeima socijalističke arhitekture. Koncept dizajna povezuje Berlin sa Moskvom — ali sa grubošću sivih zidnih panela, minimalističkom upotrebom betona u kontrastu sa često šarenim i zlatnim enterijerima moskovskih ugostiteljskih objekata.

Jedinstveni za Berlin su oblici i rasporedi ploča trotoara koji se prenose u odlivke, kao i prefabrikovani betonski elementi koje Tilo Rajh koristi za vrhove stolova i šanka. Ploče trotoara — dostupne od vremena Nemačke Demokratske Republike u pet standardnih oblika — sada su površine stola sa finim linijama od mesinga i masivnim šankom koji je sastavljen iz tih pet oblika u trodimenzionalni objekat.

Berlinski urbani elementi kao osnovni koncept za dizajn bara prolaze kroz celokupnu ideju Tila Rajha. U prostornom dizajnu, prošlost i sadašnjost, istorija i trenuci su tesno isprepleteni. Berlin Bar podseća na istorijsku vezu između dva grada i podjednako slavi sadašnjost Berlina, nesavršeno, grubo, urbano.

Tilo Rajh je nagrađivani berlinski arhitekta i dizajner enterijera. Njegov studio se bavi radom u različitim razmerama, od nameštaja do arhitekture, sa jakim fokusom na arhitektonskom zanatu, detaljima i karakteristikama lokacije. Njegov profesionalni cilj je stvaranje inovativnih prostora koji kombinuju moderne koncepte sa ličnošću, kulturnom svesti i udobnošću.

Luxury Experience