Bar u bivšoj kineskoj četvrti Vladivostok

LPTV Design Studio stvorio je svetao i efektan enterijer za bar u Vladivostoku, crpeći inspiraciju iz romantične "mračne prošlosti" kineske četvrti, gde se nalazi.

U Vladivostoku postoji okrug koji se popularno naziva „Milionka“. Negde početkom 20. veka ovde se nalazila čuvena kineska četvrt: stambene kuće, kuće za korišćenje opijuma, bordeli, restorani sumnjive reputacije - ovde je bio u jeku tajni život, a o „Milionki“ su se stvarale čitave legende.

Bar Shinoaru nalazi se u staroj stambenoj zgradi s početka 20. veka, koju je izgradio japanski biznismen Shigataro Takunago. "Sumorni šarm" i romantična prošlost ovih mesta činili su osnovu dizajnerskog projekta, koji je sproveo studio LPTV Design. Odlučili su da „stvore prostor obavijen tajnama, obrastao legendama, obasjan misterioznom crvenom svetlošću“.

Bar zauzima površinu od 88 kvadratnih metara. Tokom građevinskih radova, dizajneri su otkrili prozorske otvore, koji su u sovjetsko doba zidani ciglom i odlučili da zgradi vrate istorijski izgled. Nakon dugih dogovora sa Kancelarijom za zaštitu objekata kulturnog nasleđa, prozori su se pojavili u unutrašnjosti i postali deo funkcionalnosti bara: u njih su postavljeni stalci za alkohol i deo opreme.

Svi materijali koji se koriste u enterijeru imaju simbolično značenje. Na primer, bar je prekriven crvenim kvarcom, koji se takođe naziva kineskim. Prednji deo pulta je pokriven trodimenzionalnim keramičkim pločicama koje prikazuju psa Fu, drevni kineski simbol, a na ulazu goste dočekuje drvo Euonimus: veruje se da je sveto i štiti kuću od negativnosti.

Dizajneri LPTV Designa su bili vrlo srećni što su uspeli da pronađu starinsku kinesku svilenu haljinu - veličanstven primer operskih kostima s početka 20. veka. Postavljena je iza rešetaka, dramatično osvetljena i sada je jedan od najpoznatijih predmeta u dekoru bara Shinoaru.