Bajkoviti restoran u srcu Vijetnama

Vijetnamski studio Vo Trong Nghia Architects, kreirao je 16 metara visoku kupolu od bambusa za Vedana restoran, koji je izgrađen iznad veštačkog jezera, okrenutog prema planinama u Nin Bin provinciji…

Vedana restoran je centralni ukras istoimenog odmarališta, smeštenog u Kuk Fuong nacionalnom parku, najvećem prirodnom rezervatu Vijetnama. Kupola od bambusa, široka 18 i visoka 16 metara, predstavlja najvišu koju je kreirao ovaj studio, dok je sam restoran posvećen gostima odmarališta ili organizaciji specijalnih događaja.

Koncentrični slamnati prstenovi formiraju stepenasti profil koji nas asocira na tradicionalne krovove ovog podneblja. Iako deluje da predstavlja tri odvojene strukture, kupola je zapravo jedan komad, sastavljen od 36 modula bambusa. Okulus u njenom lučnom delu kreira svetlarnik, koji akcentuje cvetni dezen kreiran interesantnim presecima bambusa.

U bazi koja je okarakterisana kolonadama, restoran se otvara prema veštačkom jezeru, koje osim estetske uloge, dobija ulogu hlađenja tokom vrelih i vlažnih leta. Kišnica i voda koja dotiče sa planina sakupljaju se u jezeru, koje se takođe koristi za irigaciju stabala i biljaka koje rastu oko odmarališta.

Arhitektonski studio takođe je uradio master plan za ostatak odmarališta, koje sadrži 135 vila, pet “kondotela” i osam bungalova koji se poput sojenica uzdižu iznad jezera.

Foto: Hiroyuki Oki.