Baccano – novi koncept restorana u Rimu

Rimski RPM Proget studio predstavlja stvarnost velike živahnosti snage sugestije, kada se radi o dizajniranju i renoviranju specijalnih prostora…

Bez sumnje možemo reći da je originalnost glavni princip dizajnerskog pristupa ovog studija. Budući da restorane trenutno odlikuje preobilna i raznolika ponuda, dok gosti postaju istovremeno sve zahtevnji, svaki od njih mora imati originalnu privlačnost, dašak ličnosti i sposobnost da fasciniraju posetioca, bez obzira na vrstu hrane koju nudi.

Realizovan od strane RPM Proget između 2010. i 2011. godine, Baccano jedan od najpoznatijih restorana u Rimu, a njegov koncept inspiraciju pronalazi u njujorškom Balthazaru. Nameštaj su proizveli italijanski majstori koji su inspirisani stilom francuskog bistroa. Dizajneri su opisali svoj pristup na sledeći način: „Naš projekat zasnovan je na potrazi za starim vrednostima: postoje zanatlije koji rade u partnerstvu sa nama i neprestano tragaju za originalnim starinskim dodacima, što im pruža priliku da daju poseban ukus i atmosferu našem nameštaju“.

Baccano fascinira svojim istančanim i kosmopolitskim retro dodirom i akcentujući vintage dušu nameštaja sofama i drvenim klupama okrenutim ka pultu, dočaravajući zaista specifičnu atmosferu.

Ulaz u restoran, koji direktno gleda na atraktivnu Via delle Muratte, udaljenu 50 metara od fontane Trevi, poziva vas da zakoračite unutra i otkrijete čitav meni, koji se nalazi na postolju od kovanog gvožđa. Iza elegantne recepcije, hostesa dočekuje sve goste restorana, poveravajući ih brizi konobara, čije su uloge savršeno dodeljene.

Otvorene kuhinje Baccano restorana su priča za sebe uz 'ples' kuvara u njihovim elegantnim uniformama; kuhinje su od trpezarije odvojene vitražom u francuskom stilu iz tridesetih godina gde se ističe impresivan sat.

Ostali detalji koji ovo mesto čine lepšim su limeni plafon koji dolazi iz Njujorka, sferne lampe i stolovi od livenog gvožđa pronađeni u starom francuskom bistrou na obali Sene, dok šest velikih vintage ventilatora sa drvenim lopaticama potiču iz bivših britanskih kolonija s kraja 19. veka.