Alchemist – neobični restoran u Kopenhagenu

Eterična plutajuća meduza i intrigantna polarna svetlost su samo neke od scena koje se projektuju iznad gostiju vrhunskog restorana u Kopenhagenu, koji je delo Studija Duncalf.

Ekskluzivno nudeći degustacijski meni sa pedeset jela, Alchemist restoran je osmišljen tako da “svoje goste odvede povede u fizičku i intelektualnu avanturu”. Restoran je svoj život započeo kao maleni prostor u centralnom delu Kopenhagena, ali, kada su investitori ponudili priliku za proširenje, glavni kuvar, Rasmus Munk, sarađivao je sa studijom Duncalf kako bi zajedno kreirali veći i ekscentričniji prostor, “koji bi inžinjeri i arhitekte inače odbacili i zanemarili”.

“U prethodnoj inkarnaciji Alchemista, poput brojnih drugih luksuznih restorana, iskustvo je bilo skoro sasvim fokusirano na hranu, što je samo po sebi zaista plemeniti cilj”, kaže osnivač studija, Majk Dunkalf. “U svojoj novoj verziji, Rasmus je želeo da poboljša iskustvo, kreirajući neverovatno fizičko okruženje, koje uključuje vizuelnu i audio stimulaciju”, dodao je.

Druga iteracija Alchemist restorana nalazi se na industrijskom Refshaleøen ostrvu Kopenhagena, koje je načičkano i drugim trendi mestima. Novi Alchemist okupira prostor koji je nekada bio radionica za brodove, a kasnije prostor u kom su se dizajnirale scene za danski nacionalni teatar. Enterijer u kom se restoran nalazi, transformisan je tako da sadrži sekvencu unikatnih delova za obedovanje, koji su prema mišljenju Studija Duncalf savršeno odgovarali meniju.

Gosti u restoran ulaze kroz tri metra visoka vrata od bronze, izrezbarena tako da sadrže prikaz korena drveta. Potom, gosti se odmah nalaze u prostoru nalik galeriji, koji su različiti umetnici opremili interesantnim instalacijama.

U vreme otvaranja, prostor je bio prekriven grafiti ilustracijama japanskog umetnika Lady Aiko. Niska zidna particija se potom potiže, propuštajući goste prema grandioznom baru, gde se služe kokteli i aperativi, uz ukusne zalogaje.

Sa jedne strane 14 metara visoke sobe nalazi se impoznatni trospratni stakleni vinski podrum, u kom je smešteno 10.000 flaša. Četiri metra dugačke mesingane lampe vise sa plafona, osvetljavajući ležerne prostre za sedenje ispod, koji su opremljeni pink i teget plišanim stolicama.

Kuhinja se nalazi u zadnjem delu prostorije, a oivičena je staklenim panelima, tako da gosti mogu uživati u pogledu na kuvare koji pripremaju njihove obroke. Brojni neobični sastojci se nalaze ovde, unutar prozirnih teglica na osvetljenoj polici, podsećajući nas na uzorke u naučnoj laboratoriji.

Gosti restorana prenju se preko stepeništa i prelaze preko staklenog mosta, kako bi došli do drugog dela, povrh kog se nalazi ogromna kupola. Mereći osamnaest metara u prečniku, kupola se koristi za projektovanje različitih pokretnih slika – od noćnog neba, preko polarne svetlosti, pa sve do meduza koje plutaju među plastičnim kesama, što je naravno pokušaj podizanja svesti o zagađenosti okeana.

Gosti sede oko betonskih stolova, okrenuti prema kuhinji, kako bi bili u toku sa vizuelnim iskustvom.

Foto: Claes Bech Poulsen.

Luxury Experience