Aktivisti su uspeli da zatvore restoran Gordona Remzija u Londonu

Poslednjih meseci, slike akcija aktivista za klimatske promene obilaze svet.

Na meti protesta donedavno su bila velika umetnička dela, kao i prodavnice luksuznih modnih kuća, koje su aktivisti vandalizovali bacajući razne prehrambene proizvode.

Sada je izgleda došao red na restorane jer su tokom vikenda od 19. do 20. novembra članovi grupe Animal Rebellion uspeli da zatvore Michelin restoran sa tri zvezdice britanskog kuvara Gordona Remzija u Londonu.

Prema izveštajima, u subotu su članovi grupe aktivista upali u prostoriju oko 18 časova po lokalnom vremenu, seli za rezervisane stolove i napravili lažne menije u kojima su navedeni ekološki troškovi hrane na meniju restorana, kao što su odresci i teletina.

Ovaj potez je imao za cilj da skrene pažnju na nejednakost koju predstavljaju skupi restorani. „Ovaj restoran je savršen primer nejednakosti sa kojom se trenutno suočavamo u Velikoj Britaniji“, rekao je jedan demonstrant. „Dok Gordon Remzi služi hranu koja košta najmanje 155 funti po osobi, u ovoj krizi troškova života više od 2 miliona ljudi se oslanja na javne kuhinje.“

Animal Rebellion se zalaže za sistem ishrane na biljnoj bazi, za koji organizacija kaže da će omogućiti ishranu milionima ljudi, bez oslanjanja na „neefikasnu eksploataciju životinja i poljoprivrednu industriju“.

Na akciji koja je održana u restoranu Gordona prisustvovalo je ukupno 14 demonstranata. Njihovo pojavljivanje primoralo je da se restoran zatvori oko 20 časova po lokalnom vremenu, nakon čega su demonstranti otišli ​​bez hapšenja. Portparol kompanije rekao je da je protest rezultirao otkazivanjem rezervacija i zatvaranjem restorana.

„Svako ima pravo na svoje mišljenje i uverenja“, rekao je portparol. „Međutim, duboko je nepoštovanje upadati u restoran, ometati marljivo osoblje koje radi svoj posao i upropastiti veče gostima koji su mesecima čekali na svoje rezervacije.“

Ovo nije prvi put da je jedan od Remzijevih restorana na meti aktivista. Godine 2007. demonstranti iz PETA-e ostavili su konjsko đubrivo ispred njegovog restorana u hotelu Claridge's, kao odgovor na to da je slavni kuvar kuvao konjsko meso u jednoj od svojih TV emisija.

Luxury Experience