Anonimni kolekcionar prodao retke japanske viskije za zapanjujućih 3 miliona dolara

Sotheby’s aukcijska prodaja alkoholnih pića uvek donese veliko uzbuđenje, ali se nijedno ne može meriti sa prodajom "Najveće kolekcije japanskog viskija" koja je donela impresivnih 3 miliona dolara...

17. novembra, cenjena aukcijska kuća oborila je rekord za najvredniju kolekciju japanskog viskija ikada prodatu na aukciji, predstavljajući jedinstvena izdanja iz destilerije Karuizawa. Destilerija, koja je prekinula proizvodnju 2000. godine, učinila je ove flaše još poželjnijim za poznavaoce. Jedna flaša Karuizawa 52-Year-Old Cask #5627 iz 1960. godine privukla je pažnju dostigavši cenu od 500.000 dolara, prema Thedrinksbusiness. Ono što je izdvaja je da je to najstarija od samo 41 flaše Karuizawa ikada puštene u prodaju.

Kolekcija je obuhvatala preko 150 flaša Karuizawa koje datiraju iz 1960. godine, kao i retke viskije iz destilerija Yamazaki, Hakushu, Yoichi i Hanyu. Džejms Grej specijalista za viski u Sotheby’s aukcijskoj kući, primetio je: “Sa mnogim od najređih viskija iz destilerija Karuizawa, Hanyu i Yamazaki, među ostalima, bila je prava čast raditi na kolekciji ovog kalibra i doneti još jednu rekordno prodatu kolekciju na aukciju u Sotheby's aukcijskoj kući. Rezultat je daleko premašio prethodni rekord, što je svedočanstvo o kvalitetu i retkosti Kodawari kolekcije.”

Sotheby's je stvorio istoriju ovom prodajom, koja se poklopila sa stogodišnjicom japanskog viskija. Prodaja od 3 miliona dolara takođe slavi predviđanje kolekcionara u prepoznavanju potencijala japanskog viskija. Ovaj jedini kolekcionar sakupio je preko 150 flaša iz poznate destilerije Karuizawa, koja je prekinula proizvodnju 2000. godine. Zanimljivo je da je anonimni prodavac na aukciji Sotheby’s ponudio samo oko 20% svoje kolekcije. Počeo je da sakuplja početkom 2000-ih, kada su fini japanski viskiji bili uglavnom nepoznati van Azije.

Nabavljajući prvobitno Karuizawa varijante za samo 250 dolara po flaši, sada se može pohvaliti kolekcijom nekih od najfinijih i najređih viskija na planeti. Kolekcionar je izjavio: “Danas su ove retke flaše izuzetno teške za pronaći, ali kada sam počeo sa kolekcionarstvom, nije mnogo ljudi znalo za japanski viski. Viski iz 1960. godine je najupečatljiviji koji sam probao, posebno zbog njegove retkosti i značaja.”

 

Dodao je: “U mom dobu, verovatno neću moći da ih konzumiram sve. Ponekad su ove retke flaše namenjene da se dele sa drugim kolekcionarima i entuzijastima. Želim da se uživa u njima, a ne da budu čuvane u tamnom podrumu."

Luxury Experience