X nekadašnji Twitter vredan duplo manje nego što je Elon Mask platio za njega

X, prethodno poznat kao Twitter, sada se procenjuje na 19 milijardi dolara, na osnovu plana kompanije o dodeli deonica zaposlenima, izveštava Fortune.

U ponedeljak su zaposleni u X dobili deonice kompanije po procenjenoj vrednosti od 19 milijardi dolara, ili 45 dolara po deonici, prema internim dokumentima koje je pregledao The Verge. Ta cena je 55 posto niža od originalne cene koju je Elon Mask platio (44 milijarde dolara), prema dokumentima u kojima se navodi da "fer tržišnu vrednost po deonici određuje Odbor direktora na osnovu niza faktora na način koji je usklađen sa važećim poreskim pravilima."

U julu je Mask objavio da X ima "i dalje negativan novčani tok" zbog "pada od 50 posto prihoda od oglašavanja plus velikog duga." Mask je otpustio hiljade zaposlenih otkako je preuzeo Twitter, a broj zaposlenih u kompaniji sada je otprilike 25 posto onoga što je bilo pre Maskovog preuzimanja.

Otkako je preuzeo Twitter, Mask je rekao da želi da model kompenzacionog plana kompanije bude kao u SpaceX-u, koji je takođe privatno održavan, ali omogućava zaposlenima da redovno unovče deo svojih deonica spoljnim investitorima. Tip deonica koje X daje zaposlenima naziva se jedinicama ograničenih deonica ili RSU. Ove RSU se stiču tokom perioda od četiri godine od datuma dodele i zahtevaju "događaj likvidnosti", kao što je IPO ili prodaja kompanije, kako bi se oporezovale kao prihod, objašnjavaju interni dokumenti.

U međuvremenu, neto vrednost Elona Maska pala je za milijarde dolara ove nedelje prema Bloombergovom indeksu milijardera. Ovo je prvi put od juna da je Tesla CEO video svoju neto vrednost ispod 200 milijardi dolara. Ali nakon što je Tesla prijavila niske kvartalne prihode, Mask – koji poseduje oko 13 posto automobilske kompanije – doživeo je gubitak.

Bloomberg procenjuje da je Mask izgubio 41 milijardu dolara od Tesla telekonferencije o zaradi 18. oktobra. Finansijska publikacija navodi da mu je neto vrednost pre objavljivanja razočaravajućih performansi bila 234 milijarde dolara.

Forbs procenjuje njegovu neto vrednost malo višom, na 213,8 milijardi dolara, ali i dalje kaže da je nedavno izgubio oko 1 milijardu dolara. Ipak, zaključno s 31. oktobrom, obe publikacije kažu da je on najbogatija osoba na svetu.

Luxury Experience