Violina iz „Čarobnjaka iz Oza“ na aukciji za 1,7 miliona dolara

Predmet kultne vrednosti i muzičkog značaja donosi njujorška aukcijska kuća Tarisio sa prodajom violine iz kultnog klasika Čarobnjak iz Oza.

Violina je korišćena za snimanje partiture – „Over the Rainbow“ i stara je preko 300 godina. Klasični gudački instrument napravio je 1714. Antonio Stradivari, a možemo reći da se smatra najtraženijom kreacijom ovog umetnika i da bi uskoro mogla da ponese titulu najskuplje violine na svetu. 

Prema zapisima, muzičar Toša Zajdel je koristio za snimanje muzike za Čarobnjak iz Oza 1939, da bi narednih 40 godina bila u njegovom vlasništvu, a nakon njegove smrti, otišla je u ruke muzičara i privatnih kolekcionara.

Komentarišući, direktor aukcijske kuće Tarisio je u izjavi rekao:

„Očekivanje za ovu violinu je oko 14 miliona funti, ali bi moglo da bude i više. Violina ima sve najbolje sastojke za kolekcionara i investitore. Napravio je najveći proizvođač violina na svetu tokom svog Zlatnog perioda. Njena vezanost za Čarobnjaka iz Oza takođe nosi sa sobom romantizam koji je privlačan tolikom broju ljudi. Emocionalna veza sa tom pričom je univerzalna – čak i ako niste stručnjak za klasičnu muziku, odrasli ste uz Čarobnjaka iz Oza. Kada ljudi shvate da je ovu violinu koristio glavni solo violinista u tom filmu, odmah se identifikuju sa njom... Ovakva violina nije bila na aukciji decenijama.“