U velikoj pobedi Sjedinjenih Država, Boeing 787 Romana Abramoviča prizemljen u Dubaiju

Privatni Boeing 787 Dreamliner u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Romana Abramoviča Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država dodalo je na listu aviona koji verovatno krše propise američke izvozne administracije (EAR), prema izveštaju Rojtersa.

Pošto su vlasti sada sankcionisale privatni Dreamliner, zabranjeno mu je dopunjavanje goriva, nabavka rezervnih delova, usluge održavanja ili popravke osim ako mu vlada SAD ne odobri posebnu dozvolu. To je druga Abramovičeva letelica koja je pronađena u kršenju izvozne kontrole SAD. Još u martu, milijarderov Gulfstream G650 je dodat na listu.

"Današnje akcije su podsetnik stranama u Rusiji, kao i ostatku sveta da su američki pravni organi značajni, dalekosežni i da imaju značajan uticaj na globalne operacije strana za koje se utvrdi da krše zakone SAD“, rekao je pomoćnik američkog sekretara za trgovinu za sprovođenje izvoza Metju S. Akselrod u saopštenju.

U slučaju da se pitate zašto je vlastima trebalo toliko vremena da dodaju avione na listu, većina takve imovine u vlasništvu milijardera kupuje se preko složene mreže fiktivnih kompanija kako bi se sakrilo njihovo pravo vlasništvo. U slučaju Abramovičevog aviona, Dreamliner mlaznjak koji je registrovan u Arubi kupio je Venham Overseas Limited sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima 2018. Iako je Agencija za finansijske istrage Britanskih Devičanskih ostrva potvrdila da je ta kompanija u vlasništvu Abramoviča, često je teško da se pravno dokaže vlasništvo.

Prema poslednjim zabeleženim podacima o letu Dreamliner mlaznjaka, masivni privatni avion je poleteo iz Moskve u Dubai 4. marta 2022. i od tada je tamo da bi se sakrio od zapadnih sankcija i izbegao da bude zaplenjen.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od retkih zemalja koje su odbile da stanu na stranu SAD i njihovih saveznika da sankcionišu Rusiju nakon što je napala Ukrajinu ranije ove godine, čineći je poželjnim sigurnim utočištem za ruske biznismene i oligarhe. Međutim, sada kada je Abramovičev 787 zvanično dodat na listu, on je praktično "zarobljen" u Dubaiju i ne može da leti na drugu destinaciju osim ako se sankcije ne ukinu.

Abramovič je krajem prošle godine kupio Boeing 787-8 Dreamliner kao zamenu za njegov podjednako dekadentni privatni avion 767 pod nadimkom „Bandit“. Postoji samo 250 ovih mlaznjaka i samo 3 su u privatnom vlasništvu, što uključuje predsednički avion u Meksiku koji je već neko vreme na prodaju, a drugi kojim upravlja svetski luksuzni čarter mlazni servis „Dream Jet“. Avion je napravljen 2015. za PrivatAir, švajcarskog operatera koji je propao 2018. Nakon što je neko vreme proveo u skladištu, ruski milijarder je kupio Dreamliner za oko 300 miliona dolara. Ako je verovati glasinama, potrošeno je dodatnih 102 miliona dolara za potpuno prilagođavanje unutrašnjosti aviona prema Abramovičevom ukusu, što ga čini najskupljim privatnim avionom ikada napravljenim.

Dok komercijalne verzije Dreamliner mlaznjaka mogu da smeste 223 putnika, Abramovičeva prilagođena kabina mlaznjaka može da primi 50 ljudi. U stvari, postoje namenska mesta za deset pripadnika obezbeđenja, deset članova osoblja i trideset gostiju. Dizajn kabine i raspored mlaznjaka, međutim, držani su u tajnosti. U slučaju da želite slično iskustvo letenja u oligarhovom mlaznjaku, trebalo bi izdvojiti oko 74.000 dolara na sat da biste iznajmili privatni Dreamliner kojim upravlja Dream Jet.

Pored Dreamliner aviona, Abramovič poseduje i dve najskuplje superjahte na svetu pod nazivom Solaris i Eclipse. Oba ultra-luksuzna broda čija je ukupna vrednost oko 1,3 milijarde dolara otplovila su u Tursku kako bi izbegli zaplenu.